Ministerul Educatiei si Invatamantului ar putea primi bani si de la Serviciile Secrete.

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri in urma CNC-ului Aliantei, ca fondurile alocate Educatiei pentru anul 2006 vor fi suplimentate cu sumele rezultate din inghetarea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului la nivelul celor din 2005, dar si cu sume din bugetul destinat Serviciilor Secrete.

Nicolaescu s-a limitat la a spune ca redirectionarea sumelor din bugetul serviciilor secrete se va face pentru ca acestor institutii le sunt alocate „mai multe sume decat este necesar".

La randul sau, presedintele PD, Emil Boc, a spus ca aceasta varianta a fost enumerata cu titlu de exemplu. El a spus ca in termeni similari s-a discutat si despre rezerva aflata la dispozitia premierului.

De altfel, parlamentarii Aliantei au fost mandatati ca la sedinta comuna a Birourilor Permanente sa stabileasca un grafic de lucru foarte precis pentru adoptarea Bugetului de Stat pe 2006 si sa ceara ca bugetele celor doua Camere sa ramana la nivelul celor din 2005. Nicolaescu a mai spus ca amendamentele legate de politicile guvernamentale vor fi facute numai de grupurile parlamentare.

Tot in CNC-ul de ieri s-a stabilit ca o comisie comuna formata din Sebastian Vladescu, Eugen Nicolaescu, Gheorghe Pogea si Adriean Videanu va analiza si alte posibilitati de majorare a bugetului alocat Educatiei.

In Biroul Permanent al Camerei Deputatilor s-a stabilit ca maine Bugetul de stat pe 2006 va intra in discutia comisiilor de resort, iar pe 8 noiembrie in plen.

Austeritatea nu are loc la deputati

Adrian Nastase s-a plans ca deputatii vor fi tapii ispasitori ai demersurilor pe care le-a numit demagogice facute de actuala Putere, care doreste sa ia bani de la Parlament pentru invatamant.

Pentru a nu se lasa mai prejos, el a intocmit o situatie a fondurilor alocate din bugetul de stat pe anii 2004-2006, din care rezulta ca nu Camera Deputatilor se afla in topul institutiilor carora le-au fost alocate mai multe fonduri. El a dat ca exmplu Ministerul Finantelor, care a intregistrat o crestere de 189% fata de 2004. In acea perioada, Adrian Nastase era prim-ministru.