Federatia Sindicatelor Libere din Comert a demarat un proiect de sindicalizare in companiile multinationale din comert: discutiile se poarta deja cu conducerea Carrefour, Metro si Billa, urmand ca, intr-o a doua etapa, sa aiba loc discutii directe cu salariatii.

Proiectul este sustinut de UNI Commerce - organizatia sindicala din comert la nivel european -, si transpune in Romania acorduri deja incheiate de organizatia sindicala in Franta si Germania cu conducerile societatilor-mama.

Coagularea miscarii sindicale in comert va permite si un raspuns coerent la intrarea pe piata a companiilor Kaufland si Lidl, recunoscute la nivel international pentru conditiile dificile de munca oferite angajatilor, sustine Vasile Gogescu, presedintele Federatiei. In Romania exista peste 200.000 de companii care activeaza in comert, majoritatea IMM-uri.

Principalele probleme din domeniu - evaziunea fiscala, munca la negru si concurenta neloiala - fac din salariatii din comert - 12 la suta din totalul salariatilor din Romania - victime sigure ale micului patron. "Muncesc pentru salariul minim pe economie, 12 pana la 16 ore pe zi, fara plata orelor suplimentare si fara alte drepturi.

Daca comenteaza, patronul angajeaza pe altul", ne-a declarat dl. Gogescu. Un fenomen des semnalat sindicatului: patronii cer la angajare plata unei garantii insumand salariul pe trei luni, dupa care - pentru motive inventate - concediaza salariatul fara a-i plati nimic pentru munca prestata; apoi angajeaza un altul.

Abuzurile care au loc sunt si un motiv pentru fluctuatia mare a fortei de munca, una dintre cele mai ridicate din economie.