Statul va plati penalizari pentru intirzierea restituirii impozitelor platite in plus in 2004. In acest an, Fiscul are mai mult de dat decit de luat de la contribuabili.

Conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pina la sfirsitul lunii septembrie, Fiscul a emis 91,7% din totalul deciziilor de impunere, adica aproape 2,8 milioane de formulare.

Dintre acestea, 277 mii reprezinta decizii de impunere din care rezulta diferente de plata, in sensul ca persoanele in cauza au fost taxate in minus anul trecut, si mai bine de doua milioane de decizii de impunere din care rezulta diferente de restituit.

Principalele motive invocate de unitatile fiscale, care au condus la intirzierea emiterii deciziilor de impunere anuala, sint legate de completarea eronata a declaratiilor de venit global, fapt ce a necesitat operatiuni de verificare suplimentara, de operatiuni de verificare suplimentara a documentelor privind acordarea deducerilor pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, de lipsa personalului

precum si de problemele tehnice, cum ar fi intreruperea liniilor de comunicatie, dotari tehnice insuficiente, servere si calculatoare neperformante. Trezoreria are obligatia ca, in termen de 60 de zile de la data de cind Fiscul a instiintat contribuabilul ca are de luat bani, sa restituie in orice moment suma taxata in plus in 2004.

In caz contrar, contribuabilul are dreptul sa ceara dobinda pentru suma nerestituita.

Cum se iau banii

Au intiietate la restituirea banilor persoanele care si-au depus declaratiile completate corect pina la data de 15 mai anul acesta. Pentru cei care au depasit acest termen precum si aceia care au completat cu erori declaratiile in cauza si care intre timp au fost regularizate vor primi bani in functie de cit de repede au intocmit dosarele circumscriptiile fiscale.

In cazul in care nu au primit nici o instiintare, contribuabilii trebuie sa anunte administratia financiara de care apartin. Contribuabilii care au de incasat o suma mai mica de 5 lei noi vor primi banii doar daca de deplaseaza la administratia respectiva. In eventualitatea ca suma in cauza se incadreaza intre 5 lei noi si 150 lei noi, banii vor veni prin posta.

Daca suma este mai mare de 150 lei noi contribuabilul poate intra in posesia banilor prin mai multe metode, evitindu-se astfel aglomeratia de la trezorerie, asa cum s-a intimplat in anii precedenti.

Acesta poate ridica banii fie de la oficiul postal de unde apartine, fie de la trezorerie, conform unei programari ce poate fi modificata la cererea sa, fie ca Fiscul sa ii vireze banii in contul personal, dupa ce in prealabil a comunicat datele contului cu pricina. „Sint persoane care au de ridicat bani din 2000.

Daca nu ii iau pina la finele anului vor pierde acei bani pentru ca orice datorie se prescrie dupa cinci ani", ne-a declarat Dorin Tiganas, purtatorul de cuvint al ANAF.

Fiscul are mai mult de dat

In urma regularizarii impozitului anual cu platile efectuate de contribuabili in cursul anului, au rezultat urmatoarele diferente de impozit: statul are de primit 2.093 miliarde de lei vechi din care s-a incasat efectiv la buget 2,3% si are de dat 3.876 miliarde de lei vechi, din care s-a restituit efectiv contribuabililor (prin plata directa sau compensare) aproape un miliard de lei vechi.

Atit sumele de restituit, cit si sumele de incasat aferente anului 2004 sint mult mai mari decit cele din 2003, in ciuda faptului ca numai jumatate dintre declaratii au fost trimise Fiscului. •

Amenzi simbolice pentru erori

Completarea unei declaratii de impunere pentru impozitul global nu a fost o operatiune usoara pentru multi dintre contribuabili. Neatentia sau delasarea costa destul de putin.

Din categoria celor care au depus declaratiile, un numar important il constituie acele persoane care au completat eronat formularele. Reprezentantii Finantelor Publice spun ca aceste greseli apar ca urmare a faptului ca respectivii contribuabili nu citesc instructiunile de completare a declaratiilor. De exemplu, contribuabilii au intimpinat greutati la calcului cotei forfetare de 60%.

Aceasta cota reprezinta cheltuieli deductibile aferente venitului, aici fiind cuprinse impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta etc.

Alte erori frecvente sint legate de trecerea incorecta in declaratie a codului numeric personal sau de neanuntarea organului fiscal a schimbarii domiciliului sau a numelui in cazul casatoriei.

Ioana Ioan, directorul Administratiei Finantelor Publice a Sectorului 2, ne-a spus ca exista si asa-zisele necazuri la sursa, cind contribuabilul nu isi aminteste sau nu vrea sa isi aminteasca unde a lucrat la un moment dat. Cei care nu au completat corect formularele de impunere au fost notificati.

In notificare este trecut un numar de telefon si persoana cu care trebuie sa ia legatura contribuabilii in cauza. Pentru vina respectiva, amenda este la fel de simbolica, si anume 5 lei. •

Corectitudine la jumatate pentru contribuabili

Fiscul va trebui sa restituie contribuabililor diferentele de impozit pina la sfirsitul anului. Deocamdata, doar jumatate dintre contribuabili si-au completat declaratiile de impunere pentru impozitul pe venitul global aferent anului 2004.

Contribuabilii care nu si-au completat si nu au transmis la timp declaratiile pentru impozitul pe venitul global aferent anului trecut vor fi amendati cu suma de 10 lei pentru fiecare luna de intirziere. Din totalul de aproximativ 2,8 milioane de decizii emise, Fiscul a primit pina la finele lunii septembrie numai 1,4 milioane de astfel de decizii completate.

Pentru o buna parte dintre persoanele care au trimis formularele, Fiscul a emis declaratii de instiintare prin care contribuabilului i se comunica daca are de luat sau de dat bani la stat.

Au fost si cazuri in care contribuabilii au depus la posta declaratiile de impunere, dar nu au putut fi contactati pentru a li se face instiintarea in legatura cu suma ce va trebui sa ii fie restituita sau ce va fi platita Fiscului.

Potrivit Ioanei Ioan, directorul Administratiei Finantelor Publice a Sectorului 2 din Bucuresti, in situatia respectiva se afla acele persoane care au de dat bani statului pentru ca in 2004 au platiti un impozit mai mic in raport cu veniturile pe care le-au obtinut.

„In foarte multe cazuri plicul s-a intors la posta pentru ca respectiva persoana nu a fost de gasit acasa", a spus oficialul Fiscului.