Au venit sa studieze Stomatologia in Romania, dar intre timp le-a venit o idee mai "buna": sa intre in Hamas. Doi medici stomatologi arabi israelieni, care au fost acuzati ca au ajutat miscarea palestiniana Hamas sa lanseze atacuri antiisraeliene, au fost inculpati ieri de un tribunal din Haifa (Israel).

Cei doi medici stomatologi au fost arestati in Israel, fiind banuiti ca s-au alaturat miscarii Hamas la inceputul anilor ’90, pe cand erau studenti in Romania. Potrivit Canalului 1 al televiziunii israeliene, cei doi ar fi studiat la Cluj si ar fi incheiat studiile in ’93-’94. Ceea ce inseamna ca ar fi venit in Romania la studii inca de pe vremea lui Ceausescu, prin ’86-’87.

Cei doi erau banuiti ca au fost agenti ai Hamas, in Israel, in perioada 1994-2003, si s-ar fi dedat la culegerea de informatii despre locuri publice, dar au si incercat sa recruteze alte persoane, in beneficiul organizatiei palestiniene. In Romania, cei doi s-au aratat studiosi: Nazmi a terminat cu 9,42, iar Zidan cu 9,00.

IDENTIFICATI. Este vorba despre Nazmi Hussein (35 de ani), din Nazareth, si despre Abdel Salam Zidan (36 de ani), din satul Kfar Manda, din nordul Galileei. Cei doi au fost arestati in septembrie, in urma unei operatiuni comune a Politiei israeliene si a Shin Beth, serviciul de securitate interna al statului Israel.

RECRUTAREA. Potrivit cotidianului Haaretz, Nazmi Hussein a precizat, la interogatoriul de la Shin Beth, ca a contactat un membru al Fratiei Musulmane, care l-a pus in legatura cu Hamas, in perioada in care urma cursuri de religie "la o moschee locala din Romania". Potrivit unor surse israeliene, cel care l-ar fi recrutat ar fi fost posesorul unui pasaport iordanian.

Hussein este banuit ca s-ar fi alaturat oficial miscarii Hamas in 1994, dupa ce a fost trimis in Turcia, pentru niste antrenamente, pret de cinci zile. In Istanbul a invatat tehnici de supraveghere, culegere de informatii si de codare. Sefii sai din Hamas i-au promis si pregatire militara in Iran, dar, din cauza faptului ca avea pasaport israelian, Hussein nu a putut ajunge acolo.

ALTI AMATORI. Lui Hussein i s-a mai cerut sa recruteze si alti cetateni israelieni pentru Hamas, cu care a ramas in legatura pana in 1999. Acesta este anul in care el afirma ca a acordat asistenta pentru recrutarea celuilalt suspect, Salam Zidan, si a predat si o lista cu alte persoane care au studiat cu el in Romania si despre care credea ca ar fi dorit sa se alature organizatiei.

Si Zidan si-a marturisit legaturile cu Hamas, care i-ar fi cerut sa gaseasca un apartament de inchiriat, in Kfar Manda. Zidan a fost si el in Turcia, ca sa invete cum sa faca bombe si sa codeze mesaje.

In Turcia a fost rugat sa obtina fertilizatori, pentru a fi folositi la crearea de explozivi si sa creeze un cont de e-mail in care sa primeasca informatii legate de misiunile sale din partea Hamas. Se banuieste ca Zidan a tinut legatura cu Hamas si in ultimii ani.

Cei doi sunt inculpati pentru complicitate cu inamicul pe timp de razboi si contacte cu un agent secret. Cei doi vor fi judecati in stare de arest.

Serviciile secrete israeliene sunt contrariate de faptul ca, de data aceasta, nu este vorba despre elemente marginale ale societatii, ci de intelectuali. Oameni care au studii superioare si o meserie care sa le asigure un trai linistit, ceea ce inseamna ca optiunea lor nu este una manata de interese financiare, ci de unele ideologice.

In plus, sustin surse israeliene, cei doi erau foarte bine organizati si au desfasurat activitati in cadrul Hamas timp de peste zece ani, fara ca nimeni sa le fi dat de urma.

Comunitatea araba israeliana numara peste 1,3 milioane de persoane, dintr-un total de 6,9 milioane de locuitori ai statului Israel. Acestia sunt descendentii celor 160.000 de palestinieni ramasi acolo dupa crearea statului Israel, in 1948.

La Bucuresti, deputatul Nati Meir a sesizat ieri Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei cu privire la aceste informatii.

SRI ASTEAPTA

Contactat de Jurnalul National, Biroul de Presa al Serviciului Roman de Informatii ne-a comunicat ca, avand in vedere faptul ca la momentul actual cazul celor doi se afla in cercetare, "orice reactie publica a SRI ar putea fi interpretata ca o imixtiune". In actul de justitie derulat in tara de origine, evident.

Comunicatul adauga ca, referitor la prezenta unor membri si simpatizanti ai Hamas in Romania, "SRI a aratat, in toate rapoartele de activitate, modul in care s-a actionat constant pentru prevenirea structurii de nuclee operationale pe teritoriul national".

Cu ochii pe ei - Zeci de adepti Hamas la noi

Potrivit informatiilor oficiale aflate in bazele de date ale serviciilor secrete romanesti, pe teritoriul tarii noastre se afla zeci de simpatizanti ai Miscarii Integriste Hamas (Harakat Al-Muqawama Al-Islamia). Acestia sunt palestinieni, aflati de peste 20 de ani in Romania, cei mai multi fiind adepti ai fundamentalismului islamic.

Cei depistati de SRI cu preocupari extremist-teroriste au fost expulzati, cu interdictia de a mai patrunde pe teritoriul nostru. Amenintarea se mentine insa, pentru ca simpatizanti sau chiar membri ai Hamas actioneaza sub diverse acoperiri la noi.

MIZA. Miscare de rezistenta islamica, infiintata in 1987, are nuclee de conducere in teritoriile controlate de Autoritatea Palestiniana, Emiratele Arabe Unite si Siria. Miscarea s-a impus ca o forta social-politica esentiala a conflictului din Orientul Mijlociu, inca de la infiintare opunandu-se procesului de pace israeliano-palestinian.

De nuanta integrista, organizatia este interesata, prin ideologie, sa contribuie esential la crearea unui stat islamic palestinian, promovand o orientare nationalist-palestiniana.

Organizatie islamica radicala, care se conduce pe baza principiilor fundamentalist-islamice, Hamas intretine escaladarea luptei armate in zona Orientului Mijlociu "pana la capitularea sionismului".

Fara a renunta la caracterul ofensiv al actiunilor extremist-teroriste indreptate impotriva Israelului, "la vedere", miscarea incearca sa ramana loiala declaratiilor proprii de a nu initia si executa atentate in afara granitelor acestui stat, cautand astfel sa fie perceputa ca "forta de eliberare nationala, si nu ca organizatie terorista".

Potentialul de amenintare este insa intretinut de posibilitatea unor atacuri asupra intereselor ori obiectivelor israeliene si americane in lume.

PARAVAN. Conducerea centrala a fost girata de seicul Ahmed Yassin, ucis la 22 martie 2004 de armata israeliana.

Nucleul este compus dintr-un Consiliu consultativ (80 de membri) ce inglobeaza Comitetul politic (Khaled Maschal si Mohamed Nazzal – Iordania, Mousa Marzouk si Mohamed El Muzain – SUA, Ibrahim Ghawshah – Teritoriile Autonome, Imad Al Alami – Siria, Usama Al Hamdan – Iran, Mohamed Salah Al Khoudry si Majid Al Agha – Arabia Saudita, Munir Said Jiradh si Yahia Moussa – Sudan, Mustafa Liddawi –

Liban, Mohamed Siyam – Yemen, Amin Al Agha – Kuweit, Abdelrahman Mohamed Abu Diyam). In momentul de fata, analistii privesc cu foarte mare atentie influenta politica foarte puternica a Hamas in teritoriile palestiniene, in special dupa retragerea trupelor israeliene.

Potrivit SRI, in tara noastra, unii membri ai Hamas actioneaza sub acoperirea Ligii Islamice si Culturale din Romania, organizatie nonguvernamentala legala, cu reprezentare in cele mai importante centre universitare. SRI a identificat pana in prezent peste 70 de adepti ai gruparii Hamas. Numarul militantilor Hamas identificati nu reprezinta intreaga masa a adeptilor din tara noastra.

SPRIJIN. Principalele organisme neguvernamentale care sprijina logistic organizatia sunt localizate in Arabia Saudita, Siria, Iran, RA Yemen si Iordania. Rapoartele serviciilor secrete romanesti fac trimitere si la aportul financiar al unor asociatii islamiste care au interese comune cu Hamas, precum si al unor prosperi oameni de afaceri arabi din diaspora.

SRI detine informatii potrivit carora Hamas beneficiaza de unele facilitati logistice ale Ligii Islamice si Culturale din Romania, principal organism de acoperire pentru prezenta si activitatea pe teritoriul national ale organizatiilor Fratii Musulmani si Hamas.

"Sub acoperirea adunarilor religioase, liderii nucleelor organizatiei desfasoara o intensa propaganda fundamentalist-islamica si de atragere de noi membri, prin realizarea cunoasterii reciproce a credinciosilor musulmani din centrele universitare", se afirma intr-un document al SRI.

Principalul serviciu secret este de parere ca activitatea membrilor si simpatizantilor Hamas rezidenti in Romania reprezinta un factor de risc major la adresa sigurantei nationale.

SRI are informatii ca si in prezent militantii Hamas din tara noastra contribuie la derularea actiunilor specifice ale gruparii, atat material, cat si prin mobilizarea comunitatii palestiniene locale.

(Marina Constantinoiu, Elena Stanciu)