Ministrul Integrarii crede ca raportul Comisiei Europene are rolul de a ne arata "exact tot ce ne-a mai ramas de facut" si ca pana la prezentarea raportului de anul viitor toate institutiile trebuie sa se mobilizeze pentru a implementa ceea ce s-a promis Uniunii.

In interviul acordat EurActiv.ro, ministrul Boagiu vorbeste despre demisia lui Miclea, Parlament, imaginea Romaniei si 'pestii cei mari'.

Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, si-a atacat recent colegii din Parlamentul Romaniei pentru lipsa de activitate in directia adoptarii textelor de lege vitale pentru armonizarea legislativa cu UE.

"Chiar daca nu a placut, a trebuit sa trag acel semnal de alarma, pentru a accelera activitatea parlamentului. Am spus dintotdeauna ca procesul integrarii europene este un proces de echipa.

Si Parlamentul Romaniei face parte din aceasta echipa si fiecare dintre noi in perioada foarte scurta care a ramas pana la 1 ianuarie 2007, trebuie sa actioneze in virtutea responsabilitatilor pe care le avem, si trebuie sa actionam mentinandu-ne in linia prioritatilor nationale. Prioritatea nationala este aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Toate celelalte lucruri trec, din punctul meu de vedere, in plan secund. Si de aceea consider ca si Parlamentul este parte a acestei echipe, trebuie sa coopereze cu celelalte institutii implicate."

Reactia ministrului a venit ca urmare a blocarii in Parlamentul Romaniei a incercarii noii puteri de a schimba regulamentele de functionare pentru a putea schimba presedintii camerelor, care apartin opozitiei de stanga. Intrebata daca sunt de vina cei care nu se lasa schimbati sau cei de la putere pentru ca nu vad lucrurile cu adevarat importante, Anca Boagiu a raspuns:

"Faptul ca intr-o saptamana de dezbatere (dau un exemplu inspirat chiar din calculele facute de parlamentari), din 40 de ore de dezbatere pe regulament, 39 de ore le-a vorbit opozitia si o ora puterea, cred ca poate sa ne dea concluzia. Cine tergiverseaza si cine trage de timp in aceste dezbateri pe regulament.

[...] Conceptia ca si actuala putere se departeaza de obiectivul prioritar este profund gresita, si spun asta pentru ca din punctul de vedere al nostru, al majoritatii, integrarea europeana este o prioritate, o prioritate pe care noi ne concentram toate eforturile, in vreme ce in zona opozitiei se foloseste orice chichita, orice artificiu, orice motivatie pentru a se tergiversa dezbaterile pe regulament."

Intre timp, dupa acordarea interviului, discutiile legate de regulamentele celor doua camere, care blocau activitatea legislativa, au fost concluzionate dupa un armistitiu si regulamentele au fost adoptate in timp record. Ele urmeaza sa intre in vigoare dupa consultarea Curtii Constitutionale.

Rugata sa vorbeasca despre alte institutii, pe langa Parlament, care au mult de munca pentru a apropia obiectivul aderarii in 2007, doamna Boagiu a adus in discutie absorbtia fondurilor europene.

"Daca in momentul acesta toate fondurile de preaderare sunt absorbite cu asistenta tehnica, cu colaboarea cu Comisia Europeana, cu Delegatia Comisiei Europene, dupa 1 ianuarie 2007, toate aceste puncte de sprijin pe care le avem vor disparea si va trebui sa facem totul singuri.

Singuri sa ne facem proiectele, singuri sa le monitorizam, singuri sa urmarim punerea lor in aplicare, singuri sa avem grija ca fondurile structurale sa fie absorbite si lucrul acesta se poate face numai prin pregatirea portofoliului de proiecte, acel pipeline despre care vorbim tot timpul, asta inseamna magazia plina cu proiecte, proiecte care sa poata fi finantate din fonduri structiurale.

Tot acest proces implica angajare de persoanal, instruirea autoritatilor locale, vom intra pe noi reguli care trebuie cunoscute de toata lumea, e un lucru necesar si foarte important pe care trebuie sa-l facem.

Si, in tot acest ansamblu, un rol foarte important il va juca comunitatea locala, il vor juca primarii, iar ca organisme intermediare, un rol extrem de important il vor juca Agentiile de Dezvoltare Regionala. Practic, toata aceasta politica de coeziune economica si sociala, va atarna pe umerii lor."

------

Linkuri:

- Articolul in limba engleza, la EurActiv.com

- Articolul in limba germana, la EurActiv.de

------

Mama a unui elev aflat in ciclul gimnazial, ministrul Integrarii vorbeste si din proprie experienta atunci cand vine vorba de educatie. Regreta demisia recenta din Guvern a ministrului Educatiei, pe care il simpatizeaza si il apreciaza ca profesionist, dar considera ca a procedat onorabil atunci cand a demisionat, avand in vedere ca nu isi putea indeplini angajamentele.

Mircea Miclea a demisionat din cabinet acuzand o cota prea mica din bugetul de stat acordata educatiei.

"Problema invatamantului romanesc este o problema veche, cu radacini vechi, e destul de dificil sa rezolvi dintr-o data si fundamental problemele mostenite in acest domeniu, dar in acelasi timp domnul Miclea a elaborat un intreg proces de reforma care a apropiat, prin masurile pe care le-a luat pana in momentul demisiei, invatamantul romanesc de rigorile europene.

In acelasi timp, in perioada urmatoare, Guvernul va trebui sa identifice solutiile potrivite pentru eliminarea acestor probleme, mai ales ca aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 implica si inscrierea tarii nostre pe directia strategiei Lisabona, strategie care acorda o importanta extrem de mare si binemeritata procesului de cunostere."

Un Eurobarometru recent indica faptul ca sprijinul populatiei UE pentru Romania este cel mai scazut (45%), in timp ce populatia Romaniei este cea care doreste cel mai mult aderarea (70%). Ministrul Boagiu a identificat mai multi factori care ar fi putut conduce la o astfel de situatie.

In primul rand "experientele mai mult sau mai putin dificile prin care Uniunea Europeana a trecut in acest an", referindu-se la cele doua referendumuri ratate, problemele bugetului si cea a Turciei.

Pe de alta parte, "putem spune ca anumite transformari [din Romania] n-au fost explicate si prezentate suficient de bine astfel incat explicatiile respective sa se regaseasca si in agenda cetatenilor din statele membre si ei sa devina sustinatori ai unui anumit proces, ai unei anumite schimbari."

"As spune ca, in acelasi timp, discutiile despre aderare care au avut loc pe fondul pe care l-am descris anterior au adus si o nota de pesimism si problematica integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, potare chiar au creat curente de opinie negative vizavi de imaginea pe acre Romania o are in strainatate.

In acelasi timp nu putem sa spunem ca nu ne-am bucurat si nu ne bucuram in continuare de sprijinul oficialilor europeni."

Ministrul Boagiu a atras atentia si asupra unor alte date furnizate de Eurobaromteru: "Romania este prezenta in acel sondaj cu cea mai ridicata rata de imbunatatire a cunoasterii asupra institutiilor Uniunii Europene, ea inregistrand o crestere de 14%. Mai mult, de la ultimul Eurobarometru pana in acest moment increderea romanilor in justitie a crescut cu 9 procente."

Cauza majora a imaginii negative a Romaniei este slaba comunicare a identitatii si progreselor acestei tari. "Cred ca sunt foarte multe lucruri pozitive despre Romania si despre romani care inca sunt necunoscute publicului european si cred in acelasi timp ca cetatenii Vest europeni trebuie sa stie ca de fapt romanii sunt cetateni ca toti ceilalti cetateni ai Europei.

Nu toti romanii sunt corupti. Majoritatea romanilor impartasesc acelasi set de valori cu cele al cetatenilor europeni. Daca vorbim despre coruptie, din pacate, in zona Vest-europeana se crede ca intreaga tara este corupta.

Aceasta este o caracteristica pentru un numar mic de romani si care, sper din toata inima, in perioada urmatoare, datorita schimbarilor din justitie si datorita crearii cadrului legislativ pentru asigurarea independentei justitiei sa fie condamnati pentru faptele lor de coruptie, astfel incat acest stigmat sa fie indepartat.

[...] Cred ca nu avem inca taria, forta, determinarea, curajul uneori, de a spune "da, suntem romani, da, suntem o tara care are valorile ei, suntem o tara la fel de bogata cultural ca orice alta tara europeana, suntem o tara la fel de frumoasa sau poate mult mai frumoasa decat multe alte tari dar care au stiut sa-si valorifice frumusetile interne, frumusetile naturale, da, suntem o tara

ospitaliera, da, suntem oameni muncitori, curati, cinstiti". Sunt lucruri pe care trebuie sa le spunem. Sunt lucruri pe care trebuie sa le spunem si despre trecutul nostru. Nu cred ca toate acele acuze care au devenit la un moment dat ca un fel de laitmotiv si ne-au patat imaginea, trebuie lasate sa fie in continuare subiect de discutie.

Avem o legislatie stabila in ceea ce priveste adoptiile, copiii nostri sunt in institutii in acest moment, avem o lege care nu mai permite sub nici o forma ca acesti copii sa mai fie adoptati fara a fi tratati ca o marfa ci ca niste fiinte umane, atat in plan national cat si international.

Da, avem populatie roma, dar in acelasi timp populatia roma se regaseste in toata Europa, nu numai Romania are romi. Am putea spune ca romii sunt cei mai europeni cetateni ai Europei. Ii regasim peste tot, in toate tarile.

Avem programe nationale pentru integrarea lor, fac parte din societatea romaneasca, se fac eforturi sustinute pentru integrarea lor si pentru sprijinirea procesului educational al romilor."

Boagiu a sustinut inca de la inceputul mandatului nevoia de a comunica mai bine catre cetateni ce inseamna Uniunea Europeana, dar nu crede ca este numai responsabilitatea Guvernului sa comunice pe aceasta tema. Este "un proces de echipa" in care intra institutiile publice, mediul de afaceri, mass-media.

"Ne-am propus sa evidentiem in egala masura beneficiile dar si costurile, pe care le implica acest proces de integrare europena, sau responsabilitatile, pentru ca, pana la urma, ne place sau nu ne place, Uniunea Europeana ne da, dar nu ne baga in traista.

In tot acest proces este clar ca trebuie sa stii si care sunt responsabilitatile tale ca cetatean, pantru a putea fi beneficiar al unei masuri. Si poti fi beneficiar numai atunci cand respeci niste reguli. Le respecta 25 de state membre, le vom respecta si noi, deja unele sunt respectate, le vor respecta si cetatenii bulgari."

"Toate modificarile legislative majore care se produc in acest moment sunt prezentate public", spun Boagiu, exemplificand cu administratia publica, transformarile din justitie sau cele din domeniul afacerilor interne. "Telefonul de urgenta 112, este numarul de urgenta la nivel european. E acelasi numar in toata Europa. Si functioneaza, si functioneaza prompt."

Ca majoritatea oficialilor romani, Anca Boagiu nu accepta ideea amanarii cu un an a aderarii Romaniei.

"Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007! Este obiectivul nostru, un obiectiv asumat de toata lumea, nu exista un plan "B". Motiv pentru care, asumandu-ne acest obiectiv, de altfel inclus in Tratatul de Aderare, tot ceea ce trebuie sa facem este sa depunem toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv.

Conform calendarului actual de aderare in 2007, costurile modernizarii sunt suportate in principal din fondurile europene si componenta de cofinantare care vine de la bugetul Statului.

Romania aderand la 1 ianuare 2007, clar va fi si beneficiara fondurilor structurale si de coeziune, iar o amanarea a acestei date a amanarii pentru tara noastra ne-ar crea mari probleme si mari costuri.

Cele mai mari costuri ar fi cele non monetare, prin intarzierea dezvoltarii economice si institutionale a Romaniei, prin conservarea unor ierarhii artificiale de competitivitate care exista acum in Romania, prin mentinerea decalajelor existente intre Romania si alte state membre, chiar prin reducerea drastica a credibilitatii Romaniei pe plan international.

Un alt punct slab ar fi o diminuare a credibilitatii investitiilor straine directe, o intarziere a asanarii societatii romanesti de fenomenele grave cum ar fi coruptia, economia subterana, evaziunea fiscala."

Ministrul Integrarii pune justitia, masurile anticoruptie, concurenta si mediul pe lista domniilor in care s-au facut progrese semnificative in Romania. Pe de alta parte, agricultura se confrunta cu dificultati, ca si securizarea frontierelor si combaterea coruptiei la nivel inalt, domeniu in care Romania inca mai trebuie sa dovedeasca ca poate prinde "pesti mari" .

" 'Pestii mari pot fi prinsi numai de catre o justitie libera si printr-un sistem judiciar cat se poate de independent si care isi desfasoara activitatea corect.

Consider ca in acest moment Romania nu mai poate fi acuzata in nici un fel ca nu are un astfel de sistem, chiar daca reforma a inceput foarte tarziu, chiar daca eforturile au fost maxime in aceste zece luni de cand a fost schimbata guvernarea si, din nefericire in guvernarea trecuta nu s-a facut nimic in aceasta zona."

Oficialii europeni au declarat repetat ca in raportul din octombrie nu va fi nici o referire la clauza de salvgardare ce poate amana aderarea cu un an.

"Consider ca pana la raportul din primavara, Romania chiar va reusi sa depaseasca obstacolele care au fost sesizate in scrisoarea de avertizare timpurie, iar discutia relativa la clauza de salvgardare sa nu aiba nici un suport in aprilie", spun Boagiu.

Pe de alta parte, raportul din 25 octombrie este un raport comprehansiv de tara. "Deci el ne arata pentru prima data stadiul in ansamblu pana la 1 ianuarie 2007. Exact tot ce ne-a mai ramas de facut, nu e un raport de etapa, cum am mai fost obisnuiti, in care sa ni se sesizeze probleme punctuale si lucruri de genul acesta.

Motiv pentru care, vocile care chiar daca transpira informatii spun ca el ar putea sa fie un raport pozitiv, eu spun ca din momentul in care e publicat acest raport noi ar trebui sa intram in stare de alerta totala.

Toata lumea sa lucreze, toata lumea sa se concentreze pe ceea ce avem de terminat, de realizat pana la 1 ianuarie 2007, iar gandul ca anumite progrese au fost realizate ar trebui sa iasa din capul fiecaruia dintre noi.

[...] Suntem la 15 luni inainte de a trece linia finala, 1 ianuarie 2007, si mai avem de alergat inca 15 luni din aceasta cursa, a fost o cursa lunga si grea pentru toata lumea, dar ea nu s-a terminat.

Si ca orice atlet care isi conserva resursele pentru ultima suta de metri, cred ca de la 25 octombrie 2005 deja intram in acea suta de metri in care trebuie sa-ti scoti resursa pe care ai 'conservat-o' si trebuie alergat astfel incat sa trecem linia de final."

A consemnat