Sapte tari balcanice au semnat un tratat cu Uniunea Europeana, marti, pentru a stabili un singur cadru legislativ care sa reglementeze comertul energetic din zona Europei de Sud-Est. Acordul a fost semnat de ministri din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru, precum si de reprezentantul Natiunilor Unite in Kosovo.

Potrivit publicatiei Forbes, tratatul urmareste crearea unei "Comunitati energetice", care sa ajute atat la liberalizarea pietelor, cat si la adoptarea de catre tarile semnatare, a normelor pietei unice europene pana in anul 2008.

Acordul isi mai propune crearea unui cadru legislativ stabil care sa asigure un mediu favorabil investitiilor din sectorul energetic in aceasta regiune.

Banca Mondiala estimeaza ca semnarea acestui pact va atrage aproximativ 21 miliarde de euro in investitiile din sectorul energetic al regiunii. Turcia, prezenta si ea la negocieri, nu a semnat tratatul, in schimb tari precum Statele Unite si Canada, care nu sunt direct implicate in aceasta alianta, si-au aratat interesul in a acorda suport financiar in indeplinirea obiectivelor tratatului.

Comisia de conducere a Comunitatii energetice va avea sediul in Atena, iar intalnirile legate de problemele resurselor de gaz natural ale regiunii se vor tine in Istanbul, in Turcia. Pe langa acestea, Comunitatea va avea si un centru tehnic si de informare, al carui sediu va fi in Bulgaria, la Sofia si un secretariat, cu sediul central in Viena.