Marti dupa-amiaza, Romania a primit verdictul din partea Comisiei Europene. Un rezumat al Raportului de monitorizare a Romaniei si Bulgariei a fost prezentat parlamentarilor europeni de catre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Este primul raport dupa semnarea Tratatului de Aderare si are caracter informativ.

In afara criteriilor politice, pe care Romania le indeplineste fara probleme, exista o serie de probleme pe care Romania trebuie sa le depaseasca pentru a spera la aderarea in 2007.

Ce spune exact Raportul

Iata citeva concluzii extrase din textul Raportului.

Cartonasele rosii sint acordate pentru "citeva domenii care cer actiuni imediate din partea Romaniei. Este vorba despre controlul poluarii industriale, lupta impotriva coruptiei, siguranta alimentara".

De asemenea, sint inregistrate "progrese foarte limitate in ceea ce priveste capacitatea administrativa generala, ca urmare a faptului ca personalul si resursele financiare raman insuficiente".

"Problema persistenta a tratamentului bolnavilor in spitalele psihiatrice trebuie sa fie abordata imediat in vederea rezolvarii. Trebuie acordata atentie asigurarii accesului romilor la servicii sociale de locuinte si la piata muncii", se mai arata in raport.

In ceea ce priveste combaterea pirateriei si contrafacerii, Romania mai are multe de rezolvat. In opinia Comisiei Europene o mai buna colaborare intre institutiile de control, politie si procuratura ar duce la o scadere semnificativa a acestui fenomen.

Cartonase galbene au fost acordate pentru implementarea legislatiei europene, pentru domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat, pentru situatia din vami si pentru situatia Agentiei Fiscale.

Comisia Europeana semnaleaza probleme si in privinta audio-vizualului. Legea care stabileste ca fiecare televiziune sa acorde 5% din spatiul de emisie difuzarii filmelor romanesti este privita ca neconcordanta cu principiile ne-discriminarii pe criterii de nationalitate.

Cartonase verzi: Domeniile in care Romania este in grafic sint, spre exemplu, transportul, legislatia anti-trust sau recunoasterea mutuala a calificarilor profesionale in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor.

Problemele economice

In raport se arata ca "exista riscul ca cresterea economica sa nu fie echilibrata: cresterea puternica, bazata pe consum a determinat o balanta comerciala in deteriorare, iar aceasta cuplata cu reforma fiscala si cu cresterea cheltuielilor publice a determinat o crestere a deficitului public".

"Ritmul privatizarii ramane scazut. Mediul de afaceri legislativ si administrativ, inclusiv aplicarea procedurii falimentului, are inca nevoie de o imbunatatire considerabila. Pietei muncii ii lipseste flexibilitatea", se mai spune in Raport.

De asemenea, Comisia Europeana considera ca "aplicarea redusa a actualei legislatii referitoare la protectia drepturilor de proprietate industriala si intelectuala datorata slabei capacitati administrative trebuie remediata urgent. Masuri sporite sunt necesare pentru finalizarea armonizarii legislative".

In ceea ce priveste agricultura, "pregatirile pentru agentiile de plati, a sistemului integrat de administratie si control trebuie accelerate dramatic", se spune in Raport.

"Eforturi considerabile sunt necesare de asemenea in sectorul veterinar, in mod special pentru imbunatatirea sistemului de control veterinar pe piata interna, realizarea eficienta a controlului bolilor la animale, asigurarea unui control sigur al encefalopatiilor spongiforme transmisibile si controlul sub-produselor animale si aplicarea standardelor UE in domeniul sanatatii publice in sectorul veterinar", se arata in documentul oficial al Comisiei Europene.

Ce a spus Olli Rehn, comisarul pentru extindere al UE

Olli Rehn a spus ca exista domenii in care trebuie intensificate eforturile. Este vorba despre reforma legislativa - o treime din aqcuis-ul comunitar.

Bulgaria si Romania trebuie sa gestioneze si sa absoarba mai bine fondurile europene, inclusiv prin intarirea capacitatii administrative.

Securitatea interna a granitelor trebuie, de asemenea, intarita, a mai spus Olli Rehn.

Un al treilea domeniu sensibil este lupta impotriva coruptiei. Olli Rehn a spus ca cele doua tari nu sint convingatoare in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

Comisia Europeana va continua sa monitorizeze intens eforturile celor doua tari, putind sa recomande aminarea aderarii cu un an, a mai spus Olli Rehn. Acesta a spus ca va lua in considerare in mod serios opinia parlamentarilor europeni in acest sens.

Rehn a spus ca, in aprilie sau mai 2006, cele doua tari vor avea un raport definitiv, care va decide anul aderarii.

Comisia Europeana continua sa furnizeze ajutoare financiare substantiale, acestea cifrindu-se la 545 de milioane de euro pentru Bulgaria si 1.155 milioane pentru Romania - sume valabile doar pentru anul 2006.

Raportorul pentru Romania avertizeaza asupra intirzierilor

Dupa prezentarea documentului, reprezentantii grupurilor parlamentare din Parlamentul European si-au exprimat punctele de vedere in legatura cu raportul de monitorizare.

Pierre Moscovici, raportorul pentru Romania, a declarat, la sedinta Parlamentului Europeana, ca s-au facut progrese certe in anumite domenii, precum mediul sau agricultura, dar mai exista inca destule capitole care ar putea activa clauza de salvgardare.

In opinia lui Moscovici, libertatea de exprimare, justitia, libertatea minoritatilor, protectia copiilor sint citeva dintre domeniile in care Romania si Bulgaria au primit cartonase galbene.

Si Moscovici a avertizat cele doua tari asupra progreselor pe care trebuie sa le faca de-acum inainte pentru a intra in UE in 2007.

Critici la adresa lui Rehn

In afara grupurilor liberal si socialist, reprezentantii grupului popular, ai grupului ecologist si cel al parlamentarilor independenti au criticat dur raportul intocmit de Olli Rehn. Acestia i-au reprosat comisarului pentru extindere ca nu a fost suficient de critic la adresa Romaniei si Bulgariei, mai cu seama in ceea ce priveste combaterea coruptiei.