Capitala Frantei gazduieste o noua expozitie dedicata curentului dadaist, unul dintre cele mai importante din istoria artei secolului XX, dupa prima manifestare de gen, prezentata in 1966 la Muzeul National de Arta Moderna.

In cadrul expozitiei sunt prezentate peste 1000 de lucrari, semnate de 50 de artisti, operele provenind din numeroase colectii particulare si din cele ale unor muzee prestigioase. Celebrul Centre Pompidou are astfel ocazia sa prezinte publicului intreaga sa colectie dedicata curentului DaDa, una dintre cele mai importante de gen din lume.

Organizata in colaborare cu National Gallery of Art din Washington si

Museum of Modern Art din New York, expozitia va fi prezentata, dupa

aceasta unica premiera europeana si la Washington si New York.

Aparut in timpul primului razboi mondial, dadaismul a afisat din start un dispret furios pentru valorile consacrate in arta. Obiectul industrial

considerat opera de arta, interesul pentru perfomantele mecanice, poezia sonora, colajul, haosul, anarhizarea valorilor sunt doar cateva dintre elementele determinante pentru DaDa si prin extensie pentru arta inceputului de secol XX. Anii 1910-1920 au adus in prim-plan dezvoltarea presei ilustrate, a radioului, a cinematografiei ca fenomene comerciale mai curand decat forme artistice.

DaDa preia aceste noi aparitii pe scena artei, le contorsioneaza si chiar le batjocoreste, spre entuziasmul unei minoritati si furia majoritatii.

Critica dura pune in chestiune nu doar valorile traditionale, ci insusi

modernismul, considerat o farsa, un joc de scena, aflat intr-o relatie

conflictuala cu ceea ce putem numi conditia umana.

Expozitia se prezinta ca o panorama dinamica in care sunt incluse picturi, colaje, sculpturi, fotografii, documente, inregistrari audio si filme.

Acest bogat ansamblu de piese prezinta intreaga istorie a dadaismului si propune un larg tur de orizont printre manifestarile dadaiste din centre culturale precum Zurich, Berlin, Hanovra, Cologne, Paris sau New York, pana in Belgia, Italia sau Japonia, propunand publicului lucrari semnate de numeroase figuri importante ale modernismului, intre care Hans (Jean) Arp, Sophie Taeuber-Arp, Hannah

Höch, Raoul Hausmann, GeorgeGrosz, John Heartfield, Kurt Schwitters, Max Ernst, Francis Picabia, ManRay, Marcel Duchamp, Louis Aragon, Johannes Baader, Hugo Ball, Andre Breton, Jean

Crotti, Paul Eluard, I.K. Bonset, Marcel Janco, Clément Pansaers, Tristan Tzara, Hans Richter...

La incrucisarea a numeroase influente, dadaismul s-a remarcat nu doar prin forta sa de distrugere a valorilor vechi, cat si prin creativitate.

Pentru a intregi imaginea in cadrul manifestarii vor fi prezentate si mai

multe pelicule dadaiste, intre care Diagonal Symphony din 1921 sau

Rhythmus 23.