Punctajul negativ inregistrat de Romania la capitolul anticoruptie, in ultimul raport al Comisiei Europene, este "total intemeiat" si procurorii sunt cei carora le revine sa scape tara de aceasta povara, a avertizat ministrul Justitiei Monica Macovei, in emisiunea "Stirea Zilei" de la Antena 3.

Potrivit ministrului citat, motivul pentru care Romania lasa de dorit la acest capitol este ca timp de trei ani, sub guvernarea PSD, PNA nu a trimis mari corupti in Justitie. Ea a afirmat ca datele anuntate in decembrie anul trecut de predecesorul sau, Cristian Diaconescu, referitoare la existenta a 40 de dosare de mare coruptie "in curs de finalizare" la PNA sunt false.

In realitate, noua conducere a procurorilor anticoruptie a constatat ca exista doar patru astfel de dosare, care vor fi trimise rapid in instanta, a spus Macovei. Ea a subliniat ca Justitia nu are timp sa termine procese pana in primavara anului viitor, dar a promis ca pana atunci vor exista mai multe asemenea procese.

Ministrul Macovei a salutat tonul pozitiv al ultimului raport european privind Romania, in privinta reformei in domeniu, dar a atras atentia ca acelasi document mentioneaza numeroase probleme care raman.

Desi nu sunt un "cartonas galben" ce ar putea amana aderarea, aceste probleme continua sa afecteze sistemul judiciar romanesc, dupa nota extrem de proasta din raportul CE de anul trecut, a avertizat Macovei.

Potrivit demnitarului roman, multe dintre problemele ramase pot fi solutionate si maine daca, spre exemplu, membrii CSM ar renunta la pozitiile de sefi de instanta pe care le detin in paralel. Reforma justitiei trebuie internalizata de fiecare individ care munceste in domeniu, a atras atentia Macovei.

La randul sau, ministrul Sulfina Barbu a subliniat, in emisiunea gazduita de Gabriela Vranceanu Firea, ca dintre cele noua subdomenii ale capitolului Mediu - care prezentau toate probleme la ultima scrisoare de avertizare din partea CE - a ramas doar unul singur cu probleme, anume poluarea industriala.

Iar presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a afirmat ca succesul inregistrat in ultimul raport CE la acest capitol este rezultatul unei munci de echipa intre toate forurile abilitate, care va continua prin "urmarirea in continuare a existentei unor carteluri care aranjeaza preturile si distorsioneaza piata".