Europa va primi dovada ca Romania lupta impotriva coruptiei in momentul in care in tara nu vor mai exista oameni deasupra legii, au atras atentia analistii politici Cristian Ghinea si Tia Serbanescu, in cadrul emisiunii "Stirea Zilei" de la Antena 3.

Cei doi au insistat ca plimbarea unor oameni de afaceri prin instante a fost "o parada" care nu mai impresioneaza pe nimeni atat timp cat nu exista anchete reale asupra acuzatiilor de coruptie. Mai mult, Romania va ajunge intr-o situatie normala atunci cand autoritatile vor reusi sa produca frica de fisc in randul tuturor, subliniaza analistii citati.

Potrivit lui Cristian Ghinea, tonul moderat al raportului este benefic pentru guvernul Tariceanu, care a purtat greul in ultima perioada in pofida numeroaselor crize produse de inundatii sau gripa aviara.

Pentru Tia Serbanescu, cel mai semnificativ lucru ramas in urma raportului prezentat marti de Comisia Europeana este ca am scapat de punctele sensibile legate de concurenta si reforma justitiei, doua dintre problemele incluse pe lista neagra a CE, probleme ce ar putea determina clauza de salvgardare si amanarea aderarii cu un an.

Iar principalul "cartonas verde" identificat de Ghinea a fost libertatea de expresie, care este punctata prin note pozitive in ultimul raport, comparativ cu notele de corijenta inregistrate anul trecut.