Politistii au inaintat de curand pe masa procurorilor Anticoruptie un dosar penal voluminos in care fosta conducere a CFR SA este acuzata ca a „jonglat", in 2002, cu un credit de peste 134 miliarde lei, din fonduri alocate de catre Banca Europeana de Investitii. Aceasta suma reprezenta la nivelul acelui an aproximativ 5.000.000 euro.

Potrivit ofiterilor din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor - IGP, citati de Mediafax, creditul fusese contractat de Societatea de Administrare Active Feroviare SAAF SA de la o banca comerciala, iar CFR si l-a asumat, acoperindu-l ulterior din fonduri primite de la Banca Europeana.

Potrivit referatului inaintat procurorilor DNA, via Parchetul General, intre respectiva institutie bancara, in calitate de cedent, CFR SA, in calitate de cesionar si SAAF SA, avand calitatea de debitor cedat, ar fi intervenit, la 18 februarie 2002, un contract de cesiune. Prin acesta, banca cesiona CFR S.A.

drepturile si obligatiile rezultate din contractul de credit si contractele de garantie aferente, incheiate cu SAAF, cesionarul obligandu-se sa achite cedentului debitul in suma de 134,5 miliarde de lei.

Din actele premergatoare desfasurate in cauza a rezultat asadar ca, prin preluarea creantei inregistrate de banca comerciala fata de SAAF SA, CNCF CFR SA nu a avut decat rolul de a finanta SAAF, fara a urmari realizarea unui beneficiu.

Astfel, s-au incalcat prevederile Statutului CNCF CFR SA, care stipuleaza ca „scopul CFR reprezinta realizarea de profit, prin gestionarea pe principii comerciale a infrastructurii feroviare", iar contractul de cesiune in cauza a fost semnat de catre persoane din conducerea CNCF CFR SA, fara aprobarea Consiliului de Administratie.

Ulterior, in scopul realizarii creantei fata de SAAF SA, conducerea CNCF CFR SA a acceptat preluarea unui numar de vagoane de calatorie functionale.

Cu toate ca respectivele vagoane nu au fost inregistrate in evidenta mijloacelor fixe a CNCF CFR SA, figurand si in prezent in patrimoniul SAAF SA, acestea au fost valorificate ca fier vechi de catre fosta conducere a CFR SA in perioada 2002-2004, fara respectarea prevederilor legale.

Totodata, plata debitului cedat in valoare de 134,5 miliarde lei a fost dispusa de catre fosta conducere a CNCF CFR SA din fonduri alocate de catre Banca Europeana de Investitii, in urma contractarii de catre Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului a unui imprumut extern.

La inceputul lunii august, surse din Politie informau ca fosta conducere a CFR SA este urmarita penal in sase dosare penale, iar in altele zece cercetarile se afla in faza actelor premergatoare, faptele ce ar fi fost comise de fostii directori, alaturi de alte persoane, aducand companiei un prejudiciu de peste 675 miliarde lei.

Printre cei anchetati in aceste dosare se numara Mihai Necolaiciuc fostul director general al CFR SA, dar si fostul director economic Viorica Olaeru si fostul director comercial Gabriel Misir.

Acestora li s-a retinut ca si-au indeplinit intentionat in mod defectuos sarcinile de serviciu, efectuand achizitii de produse, lucrari sau servicii care nu erau necesare si la preturi mult supraevaluate si incalcand constant dispozitiile legale privind achizitiile publice.

In multe situatii, persoanele in cauza au facut plati catre diferite firme in contul unor servicii neefectuate si fara a exista acte justificative care sa ateste efectuarea acestora.

Pana in august, incepuse urmarirea penala in sase dosare penale impotriva fostei conduceri a CFR SA, precum si a altor persoane care au inlesnit sau au contribuit la prejudicierea societatii cu peste 333 miliarde lei vechi.

In alte noua dosare penale erau efectuate acte premergatoare pentru comiterea unor infractiuni precum abuz in serviciu, evaziune fiscala ori inselaciune, prejudiciul fiind estimat la peste 350 miliarde lei vechi.

Ancheta in aceste dosare - aflate in faza actelor premergatoare - era continuata de echipe formate din politisti, impreuna cu specialisti ANAF, sub coordonarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Fostul director Mihai Necolaiciuc este cercetat penal de procurorii PNA (actual DNA), intr-un dosar in care este acuzat ca a prejudiciat CFR SA cu peste o suta de miliarde de lei.

El este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, procurorii anchetand efectuarea unor plati ilegale de sute miliarde lei, in perioada 2001- 2003, catre firma General Invest SRL din Cluj-Napoca, pentru furnizarea si instalarea unor sisteme de avizare si informare a publicului calator.

Anchetatorii sustin ca, desi lucrarile respective au fost facturate de societatea din Cluj si banii au fost platiti, in realitate ele nu au fost efectuate, compania CFR fiind astfel prejudiciata cu 106 miliarde lei. Acelasi Necolaiciuc a mai intrat in vizorul Anticoruptiei si intr-un dosar constituit in baza unei sesizari a Organizatiei de Lupta Anti-Frauda (OLAF).

Cazul a fost instrumentat de procurorul Alexandru Macovei, care a dat neinceperea urmaririi penale, fara sa audieze vreo persoana. OLAF a sesizat autoritatile romane in legatura cu anumite fapte de coruptie privind alocarea unor fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de infrastructura. (A.A.)