Invitat la emisiunea „Nasul" de la B1 TV, sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea a deformat adevaruri de necontestat in cazul incercarii sale de mituire a unui ziarist EVZ.

Dorin Cocos, sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea, cel care a incercat sa-l mituiasca pe reporterul EVZ Mihai Munteanu, a pozat in domnisoara de pension luni seara la talk-show-ul „Nasul", de pe B1 TV. Moderatorul Radu Moraru a facut fie pe niznaiul in ceea ce-i priveste pe fostii sau actualii parteneri de afaceri ai lui Cocos, fie i-a servit mingi la fileu afaceristului.

Dorin Cocos, singurul invitat din platou, a incercat sa transforme episodul spagii pe care a vrut sa i-o dea jurnalistului EVZ intr-un complot pus la cale de persoane fara nicio legatura cu „Evenimentul zilei".

Episodul interviului

„Domnul Munteanu am crezut ca este un om de buna intentie sa lamurim lucrurile. I-am dat acest interviu si a spus: domnule Dorin Cocos, eu il prelucrez si o sa vin cu el la dumneavoastra sa vi-l arat, sa-mi spuneti ce vrem sa scoatem sau ce vreti sa nu scoatem". (Dorin Cocos)

De fapt, chiar sotul Elenei Udrea a pus o conditie pentru a acorda interviul, si anume a cerut sa-l vada inainte de publicare. Acest lucru reiese explicit din discutia inregistrata pe ascuns de ziaristul EVZ, a doua zi dupa stabilirea conditiilor.

„Incepand cu opt octombrie, m-a sunat domnul Munteanu si de cateva ori pe zi. Nu eu l-am sunat pe dansul, ci el m-a sunat pe mine si mi-a spus: domnule Dorin Cocos, pentru o buna lamurire a oamenilor, vreti sa va iau un interviu? Si am spus, domnule, chiar va rog". (Dorin Cocos)

E adevarat ca reporterul EVZ l-a sunat destul de des pe Dorin Cocos pentru a-i lua declaratii despre subiectele tratate in articolele care urmau sa fie publicate, conform deontologiei. In ziua interviului insa, Dorin Cocos l-a sunat pe jurnalistul Mihai Munteanu solicitandu-i o intalnire, si nu invers.

Adevaruri ascunse

„Dumnealui a profitat de naivitatea mea, ca nu am pus si eu un reportofon pe masa sa inregistrez. Ca sa nu speculeze dumnealui si sa nu faca tot felul de mixaje. Poate sa puna fraze de ale mele in diferite forme. O anumita parte a lucrurilor sigur ca le recunosc". (Dorin Cocos)

Inregistrarea discutiei in care Dorin Cocos i-a oferit mita lui Mihai Munteanu nu a fost modificata in niciun fel si apare pe site-ul ziarului, www.evz.ro . Specialistii in domeniu pot verifica oricand daca inregistrarea este reala.

Grupul de interpusi

„In Dalli nu mai sunt, din cele 7 hectare (din Herastrau - n.r.) nu am nici macar un milimetru patrat si nu am avut niciodata, nu am interpusi, am curajul sa intru si sa ies in orice societate si sa fac afaceri curate cu oricine". (Dorin Cocos)

Intr-adevar, Dorin Cocos a iesit din Dalli, ceea ce ziarul nostru a consemnat, dar celelalte pasaje nu sunt tocmai corecte. De exemplu, in cazul celor sapte hectare din Herastrau acestea sunt, de fapt, detinute de interpusi ai grupului Cocos-Bittner-Petrache.

Iata cum: la firma care are concesionate cele sapte hectare, Domino Impex SRL, sunt actionari Gheorghe Negrea, Petru Ion si Olimpia Ulrich. Toti acestia sunt actionari in firme detinute fie de Alexandru Bittner, fie de sotul Elenei Udrea.

Petre Ion e partenerul Elenei Udrea si al sotului ei in Elan Grup, prin care au gestionat un restaurant, acesta aparand in majoritatea firmelor infiintate de Bittner.

Afirmatii tendentioase

„Eu nu incriminez ziarul („Evenimentul zilei" - n.r.), ci pe domnul Mihai Munteanu care a avut interes..." (Dorin Cocos)

Sotul Elenei Udrea nu a prezentat niciun fel de dovezi in sprijinul acestei declaratii, rezumandu-se numai la a arunca fumigena, aceasta fiind si ultima replica a lui Cocos la emisiunea „Nasul" de luni seara.

Desi s-a mai referit, de-a lungul emisiunii, la posibilul interes al reporterului EVZ in ce-l priveste, Dorin Cocos nu a detaliat niciodata, ba chiar a fost hilar atunci cand a spus ca „„EVZ" si o parte a presei incearca sa ma demonizeze tocmai ca in spatele meu sa se ascunda toti marii corupti ai acestei tari".

Sacosa cu surprize, scoasa de sub masa in direct, pe masa „Nasului"

„Dorin Cocos: Auzi, stai putin. Deci am luat si eu o sticla de coniac, si io ceva aici. Un parfum, o asta...

M.M.: Nu, nu, va multumesc.

D.C.: Te rog io..."

Acest fragment este o mica parte a discutiei purtate intre Dorin Cocos si Mihai Munteanu, reporterul EVZ care a refuzat sa primeasca mita de la sotul Elenei Udrea. Dorin Cocos a vrut sa-i dea ziaristului sacosa pomenita in inregistrare dupa ce i-a facut propunerea de a se intalni lunar „ca sa-mi spuneti niste lucruri pe care poate nu vreti sa le dati in ziar".

Intentia de a obtine informatii de la reporterul EVZ a fost explicit lansata de afacerist. Cocos i-a spus lui Mihai Munteanu ca in „sacosa cu cadouri" se afla o sticla de coniac si un parfum, insa ramane un mister ce anume continea surpriza de care a amintit sotul fostei consiliere de la Cotroceni.

Oferta lui Cocos a fost insa intrerupta brusc de refuzul ziaristului, care l-a facut pe afacerist sa pufneasca: „F...tu-le muma-n c...r de rigori". Ulterior, in emisiunea „Nasul", difuzata pe postul B1 TV, Dorin Cocos a mers la cacealma, oferindu-i moderatorului Radu Moraru o sacosa despre care pretindea ca ar fi aceeasi cu cea pe care o pregatise pentru reporterul EVZ.

De aceasta data, Cocos a pus pe masa din studio numai o sticla de coniac. In mod ciudat, parfumul si surpriza de care vorbea in inregistrare, identificata in spusele lui Cocos prin „o asta", au disparut subit.

Avocat. Moderatorul talk-show-ului „Nasul", Radu Moraru, s-a erijat de multe ori in avocatul lui Dorin Cocos sau i-a servit acestuia mingi la fileu. L-a spalat pe Cocos de orice pacate, enuntand ca „pana nu exista in justitie o sentinta definitiva, orice afacere e legala".

Interese. Atunci cand subiectul s-a axat pe grupul de interese Bittner-Petrache-Cocos, Moraru a devenit de-a dreptul amnezic si a intrebat in mai multe randuri „cine sunt acesti doi domni? (Bittner si Petrache - n.r.),de parca numele respective nu ar fi captat atentia presei".

Mafia. In acelasi context, moderatorul a pus o intrebare la care nu putea primi decat un raspuns negativ, dar favorabil lui Cocos. A fost formulata astfel: „Ati avut afaceri de mafia?".

Afaceri. Cand in direct, prin telefon, a intrat si jurnalistul EVZ Mihai Munteanu, Moraru s-a transformat intr-un inchizitor al ziaristului.

Partinitor. La finalul emisiunii, Radu Moraru a aratat clar de partea cui este: „Ziaristii pot gresi, rau e daca sunt de rea intentie. Daca a gresit (Mihai Munteanu - n.r.), probabil ca isi va cere scuze public".

Cealalta parte. Desi l-a invitat numai pe Dorin Cocos in studio, timp de o ora si jumatate, moderatorul de la „Nasul" l-a bagat in direct si pe jurnalistul EVZ Mihai Munteanu, echilibrand balanta pe finalul emisiunii. Cand Moraru l-a felicitat pe jurnalist pentru dezvaluire si a opinat ca el crede ca Mihai Munteanu „e un ziarist de buna-credinta".

Contactat azi de EVZ, Radu Moraru a declarat: „Dorin Cocos n-a dorit sa mai fie cu cineva pentru a nu se transforma in scandal toata emisiunea, dar a acceptat fara rezerve sa discute telefonic cu colegul nostru de la EVZ".