Legea „Big Brother" a PSD, care permite SRI sa intercepteze comunicatiile, fara mandat de la un judecator, a trecut de Camera Deputatilor prin metoda aprobarii tacite

Scandalosul proiect de lege PSD care da posibilitatea SRI sa intercepteze comunicatiile, fara un mandat emis de judecator, a trecut ieri de Camera Deputatilor prin metoda adoptarii tacite. Practic, neluarea in seama a proiectului in termen de 45 de zile de la intrarea lui in circuitul parlamentar echivaleaza cu aprobarea.

Termenul de „adoptare tacita" a fost introdus in noua Constitutie modificata in 2003 pentru a presa parlamentul sa legifereze mai repede. Pur teoretic, puterea poate indrepta aceasta gafa la Senat, desemnata in acest caz drept Camera decizionala.

Practic insa, avand in vedere ca puterea are doar trei oameni in plus fata de opozitie, situatia se poate complica, iar proiectul lui Stan are toate sansele sa treaca de Parlament.

Atentat la libertatile individuale

In aceasta vara, in timpul vacantei legislative, patru parlamentari PSD (Ion Stan, Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu si George Maior) depuneau un proiect care amintea de metodele securiste de dinainte de ‘89. In intentia legislativa a parlamentarilor PSD se regasesc cateva articole care incalca flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Astfel, interceptarea comunicatiilor (termen definit ca fiind discutie sau comunicare inclusiv prin telefon, telefonie fara fir, radiotelefon mobil, facsimil, teleimprimator sau comunicare prin telefon) este legala, in aceasta varianta, si fara existenta unui mandat emis de judecator, daca „interceptarea priveste scopuri de serviciu ale postei sau telecomunicatiilor" ori daca „interceptarea este

neintentionata, rezultat al experimentarii a noi echipamente, de interceptare sau antiinterceptare ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora".

O alta grozavie trecuta in proiectul PSD este si obligativitatea ca posta sau telecomunicatiile sa predea autoritatilor „expeditiile care le sunt incredintate spre transmitere prin posta sau telecomunicatii, precum si sa inlesneasca acestor organe interceptarea traficului de comunicatii si citirea corespondentei de orice fel".

Acestuia i se adauga o alta prevedere scandaloasa: „Informatiile cerute trebuie transmise concomitent cu obtinerea lor".

Nu in ultimul rand, actul normativ defineste SRI drept o „autoritate administrativa, autonoma, componenta a comunitatii de informatii, specializata in culegerea informatiilor de pe teritoriul tarii, ce privesc amenintari la adresa securitatii nationale".

Reprezentantii puterii au fost luati ca din oala

Proiectul celor patru, care intre timp au devenit trei prin retragerea lui George Maior de pe lista de semnatari, primise aviz negativ de la Comisia de aparare din Camera Deputatilor.

In prealabil, toate institutiile abilitate in a emite o parere fata de un proiect de lege, adica CSAT si guvernul, au dat indicatii precise: respingerea proiectului. Deputatii puterii au fost disciplinati si au votat in consecinta, numai ca le-a scapat sa fie vigilenti cu termenul de 45 de zile la care intra in actiune adoptarea tacita.

Astfel, ei ar fi trebuit sa ceara votul final cel tarziu pe 19 octombrie, saptamana trecuta, data la care expira termenul constitutional. Numai ca, pe 19 octombrie, parlamentarii inca se delectau cu Regulamentul Camerei Deputatilor si au uitat de Legea SRI, care ar aduce deservicii democratiei.

Ieri, secretarul Camerei Deputatilor din partea PNL, Titu Gheorghiof, nici nu stia ca Miron Mitrea, presedintele de sedinta, anuntase ca Legea SRI se considera adoptata din oficiu de Camera Deputatilor. „Oricum, Camera Deputatilor este prima Camera sesizata, Senatul fiind Camera decizionala. Deci lucrurile se vor indrepta acolo", ne-a raspuns increzator Titu Gheorghiof.

Deputatul PSD, Ion Stan, unul dintre initiatorii proiectului de lege, considera ca aprobarea actului normativ in mod tacit nu este o situatie exceptionala, ci una normala. Nu vad ce este asa senzational. Au mai fost proiecte de lege aprobate in acest mod", ne-a declarat Ion Stan.

Alina Mihai, Emilia Sercan