Actionarii Postei vor aproba saptamana aceasta restructurarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) prin infiintarea a sase firme autonome, ce vor prelua din activitatile conexe ale acesteia. Astfel, inainte sa inceapa focurile procesului de privatizare, postasii sindicalisti vor avea ocazia sa cumpere actiuni la respectivele societati comerciale, in care CNPR va detine 20%.

Companiile preiau personalul disponibilizat

Potrivit directorului Postei, Dan Mihai Toader, aceste entitati ar urma sa presteze servicii catre posta, beneficiind de contracte garantate. Situatia seamana destul de mult cu relatia dintre Petrom si Petromservice. Cea din urma, apartinand salariatilor condusi de Liviu Luca, incaseaza bani de la Petrom prin intermediul unor contracte garantate.

Saptamana aceasta, conducerea Postei va propune crearea unor societati care vor presta servicii de curatenie curenta a spatiilor, transport valori si procesare de numerar, tiparire digitala si marketing direct, precum si IT&C. In plus, va fi adaugata si entitatea cargo, care va transporta pachetele de peste 30 de kilograme, ce in prezent nu pot fi trimise prin posta.

„Aceste societati vor prelua o parte din personalul Postei si, astfel, vom respecta una dintre conditiile impuse statului roman de catre Fondul Monetar International, si anume reducerea personalului cu 5-10a in 2005 (n.r. - adica 3.500 de persoane)", a adaugat Toader.

„Pentru ca este vorba de servicii conexe, demersul nu are legatura cu procesul propriu-zis de privatizare, care va demara dupa selectarea consultantului in domeniu", sustine acesta. Astfel, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom, cumparatorul Postei se va trezi obligat sa-i tolereze si pe acesti noi „sateliti".

Dan Mihai Toader isi motiveaza initiativa prin posibilitatea de a atrage capital din partea unor parteneri strategici. Investitiile sunt estimate la 80-100 de milioane de euro. Directorul CNPR a afirmat ca a purtat deja discutii cu firme de pe piata care ar putea fi interesate, insa a refuzat sa le nominalizeze.

Primii inscrisi: sindicatele

Sindicalistii se pregatesc deja sa preia afacerea. „Vom crea in cel mai scurt timp Asociatia Salariatilor, care va avea doua obiective principale: pachetul rezidual in momentul privatizarii si cumpararea unui numar de actiuni, din cele care vor fi scoase la vanzare", ne-a declarat Mariana Kniesner, presedintele Federatiei Posta si Comunicatii.

Noua structura va decide astfel cand, unde si cat vor cumpara sindicalistii din actiunile pe care le va vinde Posta.

Conducerea Postei recunoaste ca nu ar putea demara acest proiect fara consimtamantul reprezentantilor sindicatelor, care au solicitat sa fie in permanenta pusi la curent cu deciziile luate.

Posta Romana are o conducere sindicalista

Dan Mihai Toader, actualul presedinte al Companiei Nationale Posta Romana, a fost inainte prim-vicepresedintele Partidului Blocului National Democrat (PBND). Aflata in programul de privatizare, CN Posta Romana a ajuns in luna februarie a acestui an pe mainile politicianului BND.

Partidul mentionat a fost infiintat de Blocul National Sindical, adica exact de confederatia in care este inscris sindicatul din Posta. Instrumentul de presiune al sindicalistilor il reprezinta fotoliile parlamentare castigate in alianta cu PRM, si care asigura o majoritate mai confortabila coalitiei de la guvernare.