Potrivit unui expert britanic, pana anul viitor numarul mortilor din randurile fortelor Coalitiei va fi cu mult mai mare

Bilantul pierderilor armatei americane in Irak a atins ieri pragul psihologic de 2.000 de morti, dupa ce doi puscasi marini au fost ucisi de o bomba plantata la marginea drumului, la vest de Bagdad, a anuntat CNN, citand surse ale Pentagonului. Numarul ranitilor este cu mult mai mare, respectiv de 15.220 de victime.

„Cifra 2.000 este una semnificativa, care, fara niciun fel de indoiala, va avea un impact puternic asupra opiniei publice americane", declara ieri Charles Heyman, expert in aparare la reputatul institut de analiza „Jane’s" din Londra. Daca trupele americane vor ramane in Irak, „este posibil sa numaram mii de morti anul viitor, la aceeasi data", a mai estimat acesta.

In timp ce administratia George W. Bush este nevoita sa faca fata unei opozitii crescute fata de strategia din Irak, Casa Alba nu conteneste sa afirme ca nu a venit inca momentul retragerii. Peste 60a din americani dezaproba modul in care este gestionat dosarul irakian, potrivit unui recent sondaj al „New York Times" si CBS.

Depasirea cifrei simbolice de 2.000 de morti va fi speculata la maximum de asociatiile care se opun ocupatiei din Irak. Grupul liberal MoveOn planuieste sa organizeze adunari de veghe, cu lumanari, si sa difuzeze clipuri publicitare cu sloganul „Cati mai trebuie sa moara?".

Presedintele Bush a respins, la inceputul lunii, varianta unei eventuale retrageri americane din Irak, aratand ca securitatea mondiala va fi grav afectata daca SUA ii vor lasa pe al-Zarqawi si Osama bin Laden sa controleze Irakul, poporul si resursele acestuia. Rebelii, atat membri ai organizatiei al-Qaida, cat si nostalgici ai fostului regim Saddam Hussein, raman foarte hotarati.

Irakienii platesc pretul cel mai mare

Dispunand de mijloace incomparabil mai reduse decat masina de razboi americana si tehnologiile sale de varf, acestia s-au angajat intr-un razboi de gherila, a carui principala arma a devenit bomba artizanala. „Dispozitivele explozive au devenit foarte eficace impotriva tuturor tipurilor de vehicule blindate.

Nu este o tehnologie avansata, dar este usor de fabricat si de utilizat", mai spune Heyman. Cel mai mare tribut il platesc insa tot irakienii.

De la 1 ianuarie, 4.373 de irakieni - 3.050 de civili, 970 de politisti si 388 de soldati - au murit in timpul violentelor din tara, iar din martie 2003, dupa inceperea razboiului, au cazut victime intre 26.000 si 30.000 de irakieni.

Cele mai grave atacuri antiamericane dupa mai 2003

2 noiembrie 2003: Un elicopter american este doborat de o racheta langa Fallujah, 16 soldati sunt ucisi si 26 raniti

15 noiembrie 2003: Doua elicoptere americane se ciocnesc in zbor, la Mossul, dupa ce unul dintre ele incearca sa evite o racheta. 17 morti

6 aprilie 2004: 12 membri ai infanteriei marine sunt ucisi la Ramadi in timpul luptelor cu combatantii irakieni

29 aprilie 2004: Opt soldati americani mor intr-un atentat cu masina-capcana la Mahmudia, la sud de Bagdad

21 decembrie 2004: 14 soldati si 4 civili americani sunt ucisi, iar 51 de soldati, raniti, intr-un atac asupra bazei americane de la Mosul

23 iunie 2005: Sase soldati americani, dintre care trei femei, sunt ucisi intr-un atentat sinucigas la Fallujah

1 august 2005: Sase puscasi marini sunt ucisi in confruntari cu insurgenti irakieni in apropiere de Haditha

3 august 2005: 14 infanteristi marini si un interpret civil sunt ucisi intr-un atac cu bomba asupra vehiculului lor, la Haditha, 250 km vest de Bagdad.