Ion Iliescu ne-a declarat, ieri, ca informatia potrivit careia va parasi PSD este „o fabulatie grosolana" si „o inventie gazetareasca". „Infirm categoric acest lucru. Nici prin gand nu-mi trece sa plec din partid.

Eu n-am nevoie de purtatori de cuvant, asa cum n-am nevoie nici sa fiu tras de maneca sau de limba", a spus Iliescu. El a adaugat ca vrea sa ramana in PSD, din interiorul caruia sa porneasca „o constructie" politico-economico-civica.

„Eu am o gandire constructiva, nu panicarda", a mai spus fostul presedinte, care a dat asigurari ca va continua, din pozitia de senator PSD si de fost sef de stat, seria de dezbateri publice, alaturi de Petre Roman.

Ion Iliescu ne-a mai spus ca are dubii daca sa mai lanseze avertismentul catre conducerea PSD, pe care il pregatise inca de saptamana trecuta si care ar fi urmat sa fie facut public in cursul zilei de astazi sau de maine.

Acest avertisment ar fi trebuit sa ia forma unei scrisori deschise, care sa fie citita intr-o conferinta de presa sau, pur si simplu, data ziarelor. „Si eu am aflat de declaratiile lor tot din presa", a spus fostul lider pesedist, nemultumit de o serie de afirmatii ale noii conduceri PSD.

Iliescu a facut trimitere la acele declaratii ale lui Mircea Geoana, care spusese ca da militaria jos din pod daca cineva se mai abate de la linia partidului.

O scrisoare pierduta?

Informatia ca Ion Iliescu „pregateste ceva" circula in mediile jurnalistice in cursul zilei de luni. Surse apropiate fostului presedinte ne precizasera, luni seara, ca acesta ar vrea sa-i dea o replica lui Mircea Geoana, dar si lui Alin Teodorescu, fostul cancelar prim ministerial.

Acesta a reusit sa-l irite pe Ion Iliescu dupa ce, intr-o emisiune televizata, spusese ca, in 1996, „Romania se indrepta spre nicaieri".

De asemenea, in scrisoare, Ion Iliescu ar fi clarificat ca nu el a lansat ideea Congresului extraordinar si ar fi cerut limpezirea doctrinara a PSD si ar fi urmat sa-i ceara sa nu mai actioneze mimetic dupa toate initiativele lui Traian Basescu, ci sa-si consolideze imaginea de partid de opozitie.

Ion Iliescu nu ne-a confirmat aceste informatii, reactionand iritat a doua oara: „Cine v-a spus asa ceva? Eu nu am purtatori de cuvant".

Pesedistii au incins telefoanele

Luni seara, si liderii PSD isi dadeau unul altuia telefoane sa afle ce pregateste Ion Iliescu. Afland de la televizor ca acesta ar pleca din PSD, Mircea Geoana a vrut sa verifice stirea direct de la sursa.

Ion Iliescu i-a spus la telefon sa stea linistit ca el unul va ramane in PSD, unde mai are multe lucruri de facut.

La randul sau, Adrian Nastase a vorbit, ieri dimineata, cu Ion Iliescu si si-a aratat disponibilitatea de a media o intalnire intre el si Mircea Geoana.

Nastase ne-a declarat ca presedintele fondator nu pleaca din partid, precizand ca, de saptamana trecuta, de la ziua lui Ioan Solcanu, el n-a mai avut nici o intalnire cu Iliescu.

Surse din conducerea PSD spun insa ca Nastase a incercat, in ultimele zile, sa se „reimprieteneasca" cu Iliescu, deoarece pozitia sa in partid si in Parlament este foarte vulnerabila.

Oficial, toti pesedistii au dat, in cursul zilei de ieri, mesaje de unitate. Mircea Geoana a tinut un speech in fata presei in care a facut apel, de patru ori, la „limpezimea judecatii" lui Ion Iliescu.

„Cu totii avem sa ne reprosam cate ceva, problema este daca o facem in cadrul partidului sau in editoriale de presa", a spus Geoana. Intrebat daca nu s-a saturat si de Ion Ilies-cu, Geoana a raspuns: „Inca nu m-am saturat, dar asta nu inseamna ca rabdarea mea este nelimitata".