Se lupta pe investitori, pe piete de desfacere si pe privilegiul de a face cit mai repede parte din Uniunea Europeana. Mai nou, „batalia" dintre Romania si Bulgaria se poarta si pe birouri regionale. Adrian Stanciu, director general la firma de consultanta Ascendis, a explicat pentru „Cotidianul" care este miza in acest caz.

Ca locatii pentru birourile regionale ale multinationalelor, care sint atuurile si dezavantajele Bucurestiului?

Bucurestiul are prima sansa, pentru ca este un oras mai mare si deserveste o piata locala mai mare. Asta inseamna ca vor fi mai multi oameni potriviti aici pentru a popula structura, de pilda, va insemna o apropiere mai mare a managementului central de cea mai mare piata din regiune. Asta nu inseamna, insa, ca nu poate pierde partida in fata Sofiei.

Citeva dintre motivele pentru care asta s-ar putea intimpla ar fi: costuri de operare (Bucurestiul a ajuns un oras scump, mai scump decit face, mai ales din perspectiva real estate si infrastructura), existenta si calitatea infrastructurii (in special drumuri si telecomunicatii), costul fortei de munca.

In prezent, Sofia e un loc mai bun decit Bucurestiul sub aceste aspecte. Nu e insa cu atit de mult mai bun incit orice lupta sa fie inutila. Dar nu e nici cu atit de mult mai prost incit orice decizie sa fie favorabila Bucurestiului din oficiu.

Cunoasteti multinationale care au renuntat la ideea de a deschide un birou regional in Romania, preferind in schimb alte tari?

Nu cunosc, dar sint sigur ca sint. Unul dintre criteriile pentru care o firma isi deschide biroul regional intr-o tara sau alta este si calitatea operatiunii locale din acea tara.

Cunosc firme care si-au creat birouri regionale la Bucuresti sau Sofia pentru ca operatiunile locale respective au fost mai puternice, mai profesionale, mai de succes si atunci in jurul lor s-a organizat expansiunea regionala. De acutizat se poate acutiza daca nu investim in infrastructura. Nu vad o problema iminenta, dar nici neglijabila. Ca in orice alt domeniu competitiv, cine se aliniaza are cistig de cauza.

Ce ar putea cistiga Romania de pe seama faptului ca o multinationala decide sa isi deschida unul dintre birourile regionale la noi in tara?

In primul rind, imagine si o recunoastere internationala mai buna. Nu uitati ca aceste birouri sint exact ce le spune numele: niste birouri. Nu este vorba aici despre vreo investitie care sa merite sa fie discutata. Daca vorbim despre decizia de a amplasa investitii de anvergura in Romania, asta este alta poveste si depinde de alte criterii.

Mai cistiga o posibilitate in plus pentru managerii romani de a accede la cariere internationale, avind in vedere ca talentele locale sint, de regula, bine reprezentate in astfel de structuri.

Ce poate pierde Romania in cazul in care investitorul isi muta biroul in alta tara?

Ar pierde ce nu ar cistiga. In afara de lupta noastra fratricida cu bulgarii, despre care este tara cea mai proasta din regiune, totusi subiectul nu cred ca are o asa de mare relevanta in economia reala.