Curtea de Justitie canadiana a aprobat, miercuri , preluarea de catre China National Petroleum Corp. (CNPC), cea mai mare companie de petrol chineza, a PetroKazakhstan Inc., contra unei sume de 4,18 miliarde de dolari. Marii perdanti ai licitatiei pentru Petrokazahstan sunt Lukoil si Oil & Natural Gas Corp., cele mai mare companii petroliere din Rusia si respectiv, India.

Lukoil a facut apel, saptamana trecuta, catre Curtea de Justitie canadiana, pentru motivul ca ar avea drepturi de preemtiune asupra PetroKazakhstan Inc., datorita parteneriatului pe care il avea cu aceasta asupra unei alte companii din Kazakhstan, ZAO Turgai Petroleum.

De cealalta parte, in august 2005, Oil and Natural Gas Corp. (ONGC), s-a asociat cu Mittal Steel, producatorul numarul unu de otel din lume, pentru acelasi scop, achizitionarea PetroKazakhstan Inc., contra unei sume de 2 miliarde de dolari.

Potrivit agentiei Reuters, guvernul din Kazakhstan aprobase deja oferta companiei chineze, intelegandu-se in acelasi timp cu aceasta asupra preluarii unui procent de 33% din actiuni pentru suma de 1,4 miliarde de dolari.