Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, miercuri, retragerea proiectelor legislative privind organizarea si functionarea societatilor publice de radio si de televiziune.

Presedintele Comisiei pentru cultura, Raluca Turcan, a declarat ca, in cadrul discutiilor din comisie, s-a conturat opinia majoritara de a se retrage toate propunerile pe aceasta tema si de a se elabora un singur proiect.

Doi dintre initiatori - deputatii Raluca Turcan, de la PNL, si Valentin Iliescu, de la PD - sustin ca nu vor accepta o varianta de compromis care sa nu vizeze depolitizarea reala a Radioului si a Televiziunii publice.

Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, Raluca Turcan a facut un apel la reprezentantii clasei politice sa accepte acest obiectiv, iar prioritate sa o constituie buna functionare a celor doua institutii.

La randul sau, Valentin Iliescu a precizat ca, dupa cum au decurs discutiile in Comisia pentru cultura, in cea mai mare parte deputatii nu doresc nici profesionalizarea consiliilor de administratie, si nici depolitizarea.

Valentin Iliescu:" Daca ne aflam in aceasta situatie, este poate si din vina Parlamentului.

Nu gasesc nici astazi nici o explicatie de ce, dupa atatea luni, raportul fiind intocmit si depus la birourile permanente ale celor doua camere, evidentiind o serie de vicii importante ale modului in care au fost conduse cele doua institutii, poate - si aici trebuie ca institutiile abilitate sa evidentieze acest lucru, daca s-au comis sau nu ilegalitati si abuzuri si fraude, - organele abilitate sa-si spuna cuvantul".

Si deputatul PNL Raluca Turcan sustine ca a existat o tergiversare de neacceptat in privinta dezbaterii raportului comisiei de ancheta, insa procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a solicitat Comisiei de cultura acest document.

Raluca Turcan:"Chiar daca el nu a fost dezbatut in plen, dar pentru informatiile corecte si fundamentate din acel raport el a fost solicitat, in acest moment fiind in curs o ancheta la Radio. Sper ca acelasi lucru sa se intample si la Televiziunea Romana. Macar organismul principal abilitat de a face dreptate si de a scoate lucrurile la iveala sa-si duca pana la capat mandatul".