Cu o singura exceptie, pachetele de actiuni pe care le detin companiile de investitii financiare (SIF-uri) la Banca Comerciala Romana (BCR), ar putea depasi valoarea de piata a fiecarui SIF in parte. Consultantul financiar britanic KBW a evaluat BCR la 5,484 miliarde euro, ceea ce ridica valoarea unui pachet de 6%, cat are fiecare dintre SIF-uri, la 329 milioane euro.

Doar capitalizarea la zi a SIF Oltenia, echivalenta cu 359 milioane euro, depaseste, usor, valoarea posesiei in BCR. Piata bursiera romaneasca da SIF Muntenia o valoare de 301 milioane euro, iar SIF Transilvania e aproape egala cu SIF Banat-Crisana, cu o capitalizare de 281 milioane euro, respectiv 282 milioane euro.

SIF Moldova are o capitalizare la jumatatea posesiei la BCR, de numai 144 milioane euro. „BCR a atras atentia asupra evaluarii SIF-urilor, de aceea s-au si apreciat cotatiile lor la Bursa. Se dovedeste ca exista un discount destul de mare la SIF-uri si este de asteptat ca titlurile financiare sa evolueze in crestere.

Ele sunt inca subevaluate, dar performantele celorlalte detineri din portofoliul SIF-urilor sunt destul de opace", spune analistul financiar Matei Paun. De altfel, „SIF-urile depind de performanta actiunilor bancare din portofoliu, de unde obtin cele mai consistente profituri", spune Liviu Giugiumica, presedinte al BRD-SocGen Securities.

Cele cinci SIF-uri mai au pachete in jur de 5% si la BRD, a caror valoare data de Bursa oscileaza intre 137 milioane euro, in cazul SIF Oltenia si 118 milioane euro la SIF Banat-Crisana.

Indiferent care va fi pretul platit de bancile concurente, evaluarea facuta de KBW a tinut cont de performantele viitoare ale BCR, de evolutia previzibil pozitiva a pietei financiare romanesti, inca subdezvoltata si de perspectivele aderarii la UE.

Iata de ce putem spune ca valoarea de piata a BCR poate atinge in acest moment 5,5 miliarde euro, desi Goldman Sachs a avansat o estimare mai prudenta, de maximum 5,8 miliarde dolari (4,7 miliarde euro). In aceasta ipoteza, valoarea unui pachet de 6% ar egala capitalizarea SIF Transilvania si SIF Banat Crisana, de 282 milioane euro.

Influenta posesiei la BCR nu se limiteaza doar la evaluarea actuala a bancii. KBW estima pentru 2005 un profit de 247 milioane euro, cu 53% peste cel obtinut in 2004, de 161 milioane euro. Daca profitul ar fi repartizat integral, pachetul de 6% ar putea aduce dividende de 14 milioane euro, suma aproape egala cu capitalul social al SIF-urilor.

Profitul BCR are toate sansele sa creasca in anii urmatori si, o data cu el si dividendele pe care le pot incasa actionarii. Astfel, castigul pe actiune creste in 2005, prognozeaza KBW, la 26%, fata de 17% cat era in 2004, estimare care este digerata pozitiv de piata si in cazul SIF-urilor.

Pe de alta parte, sefii SIF-urilor au incercat sa forteze impunerea unei clauze privind listarea BCR la Bursa, prin majorare de capital, in urmatorii trei ani. SIF-urile, care controleaza impreuna 30% din BCR, pot arbitra orice decizie majora in banca, orice ar vrea actionarul majoritar.

Astfel, potrivit statutului BCR, schimbarea conducerii bancii, sau stabilirea unei strategii de dezvoltare, trebuie aprobata cu 75% din voturi, procent insuficient pentru viitorul actionar care nu va controla decat 62% din banca. SIF-urile sunt direct interesate de listarea BCR, deoarece astfel ar putea participa la majorarea de capital si, implicit, isi vor mari propriul activ net.

„Eu nu vad de ce trebuie obligata o companie sa se listeze. Daca banca are nevoie de capital, atunci listarea e automata. Motivul pentru care cred ca SIF-urile forteaza listarea ar fi acela ca isi asigura exitul in conditii mai bune, pentru ca este clar ca BCR ar avea o cotatie buna la Bursa", a spus Matei Paun.