In urma cu aproape doi ani, BERD si IFC cumparau impreuna un sfert din actiunile BCR. Cele 111 milioane de euro platite atunci de fiecare au reprezentat pentru acestea plasamente uriase la momentul respectiv, fiind urmarite cu ingrijorare de la Washington sau de la Londra.

Acum, vor fi recuperate cu prisosinta. In fapt, castigul la care BERD si IFC pot spera in urma ultimei etape de privatizare a bancii, ii face sa paleasca de invidie chiar si pe cei mai tari administratori de fonduri private. "Orice fond si-ar dori sa obtina astfel de castiguri, dar din pacate nu sunt decat foarte rar posibile", spune Cristian Nacu, vicepresedintele Enterprise Investors.

La vanzarea Orange, compania sa a reusit, dupa cinci ani, o crestere de patru ori a valorii de cumparare. In cazul BERD si IFC, cresterea poate fi de trei pana la cinci ori, dupa numai doi ani.

Valorile de piata estimate pentru BCR de catre mai multe banci de investitii arata ca BERD si IFC pot spera, impreuna, la un profit insumat de circa un miliard de euro, fiind, alaturi de salariatii bancii si SIF-uri, marii castigatori ai privatizarii.

In urma cu mai putin de doi ani, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, plateau fiecare 111 milioane de euro pentru cate un pachet de 12,5% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR). Dupa esecul incercarilor anterioare de privatizare, statul era la momentul respectiv "strans cu usa".

La cele doua institutii de prestigiu a trebuit sa apeleze pentru a demara credibil procesul de privatizare si pentru a convinge potentialii investitori ca banca va fi restructurata si administrata corect.

Pretul platit atunci de BERD si IFC s-a situat chiar sub valoarea contabila a BCR (multiplicatorul Book Value a fost de circa 0,9%), statul oferind numeroase alte garantii.Dupa numai doi ani, ambele institutii pot spune ca au dat lovitura.

Surse din cadrul bancilor de investitii apreciaza ca, "intr-o varianta conservatoare, BERD si IFC vor putea vinde de cel putin trei ori mai scump decat au cumparat".

Potrivit evaluarilor facute recent de mai multe banci de investitii si estimarilor legate de pretul pe care l-ar putea oferi participantii la privatizare, valoarea de piata a BCR s-ar situa astazi intre 3,3 si 5,8 miliarde de euro, iar pachetul de 61,8825% din actiuni scos la privatizare ar urma sa fie vandut cu sume cuprinse intre un minim de doua miliarde de euro si un maxim de 3,5 miliarde de

euro. Ceea ce inseamna ca pentru 25% plus doua actiuni, BERD si IFC ar putea obtine impreuna intre 800 de milioane de euro si 1,4 miliarde de euro, respectiv intre 400 si 700 de milioane fiecare. Adica de trei pana la cinci ori mai mult decat pretul la care au cumparat. Profitul reusit de cele doua institutii impreuna s-ar situa aproape de un miliard de euro.

"Este un castig foarte bun, pe care si un fond privat l-ar considera absolut remarcabil", spune Cristian Nacu, vicepresedintele Entreprise Investors, compania care administreaza familia de fonduri Polish Entreprise Fund.

Prin comparatie, una dintre tranzactiile cele mai profitabile reusite de Entreprise Investors – vanzarea actiunilor la Orange – s-a obtinut un pret de patru ori mai mare fata de cel de cumparare, insa dupa cinci ani.

O crestere de trei-cinci ori in numai doi ani isi poate gasi explicatia, potrivit lui Cristian Nacu, in momentul cu totul special in care BERD si IFC au cumparat actiunile BCR - atunci cand statul se afla "in nevoie" – si in cel al vanzarii – aproape de varful curbei de dezvoltare a bancii.

CAT FACE BCR?

• Banca de investitii Keefe, Bruyette and Woods (KBW) a evaluat Banca Comerciala Romana la 5,5 miliarde de euro, iar pachetul de actiuni scos la vanzare (61,8825%) la 3,4 miliarde de euro. Se ia in considerare un multiplicator al valorii contabile de 4,6. Potrivit acestei evaluari, BERD si IFC ar putea obtine impreuna 1,3 miliarde de euro, respectiv circa 650 milioane de euro fiecare.

• Goldman Sachs a evaluat BCR la 3,8-5,8 miliarde de euro, intr-un raport citat de Ziarul Financiar, luand in considerare un multiplicator de 3 - 4,5 a valorii contabile. Pachetele BERD si IFC ar costa, impreuna, intre 950 de milioane de euro si 1,45 miliarde de euro, respectiv intre 475 si 725 milioane de euro fiecare.

• Unul dintre cele mai mici preturi vehiculate pentru pachetul de actiuni BCR scos la vanzare – 2 milioane de euro – ar putea fi oferit, potrivit Financial Times Deutschland, de catre banca italiana Intesa. Aceasta ar insemna ca BERD si IFC ar obtine impreuna aproape 800 milioane de euro, respectiv circa 400 milioane de euro fiecare.

Chiar si asa, fata de pretul platit la cumparare, returul este mai mult decat triplu.