Calin Popescu Tariceanu este noua vedeta a stirilor radio-TV. In stirile radio din septembrie a avut 151 de intervenitii cu o durata de 75 de minute. In stirile TV a avut 133 de interventii cu 87 de minute, fiind devansat de Traian Basescu

Bilantul presedintelui la emisiunile de stiri TV din luna precedenta a fost: 162 de interventii in 335 de stiri cu o durata totala a interventiilor de 87 de minute. Bilantul premierului pe micile ecrane in cadrul stirilor: 133 de interventii in 209 de stiri cu o durata de 59 de minute. Au fost monitorizate opt posturi TV.

Confortul mediatic al celor doi este perturbat de Corneliu Vadim Tudor, care la capitolul "durata interventiilor" ii ameninta pozitia presedintelui: 68,7 minute. Monitorizarea arata ca majoritatea covarsitoare a duratei interventiilor liderului PRM s-a consumat la stirile OTV.

Dar nu o numaratoare seaca a urmarit monitorizarea CNA, ci modul cum radiodifuzorii respecta decizia consiliului referitoare la "asigurarea informarii corecte si a pluralismului", pe scurt, "regula celor trei treimi": o treime din timpul exprimarii punctelor de vedere trebuie alocat opozitiei parlamentare, o treime puterii si o treime autoritatii publice centrale (premier, ministri).

Aparitiile politicienilor trebuie privite si in contextul principalelor subiecte din programele de stiri ale lunii septembrie: inundatiile din sudul tarii, modificarea regulamentelor celor doua Camere, remanierea secretarilor de stat, controversa pe tema Parlamentului unicameral.

In cadrul emisiunilor de dezbateri, CNA a constatat dezechilibre de la "regula celor trei treimi" la TVR 1 (18/7 - raportul Putere/Opozitie), Realitatea TV (47/28) si OTV (11/32). In cazul posturilor de radio, s-au evidentiat dezechilibre accentuate la Romania Actualitati (70/21), Radio Guerrilla (27/6) si Info Pro (19/7).

Cea mai mare pondere pe care a inregistrat-o Opozitia parlamentara in emisiunile de stiri a fost la OTV (44,2%). Cele mai mici scoruri ale Opozitiei s-au inregistrat la Pro TV (27,7%), B1 TV (28,5%) si National TV (28,7%). Dupa cum se observa, OTV ramane postul unde actuala opozitie gaseste cel mai usor drumul spre "sticla".

Puterea parlamentara a obtinut cea mai mare pondere la stirile de la Prima TV (a trecut epoca Mitrea!) - 32,8% si National TV (32%). La stirile TVR1, Puterea a avut o pondere de 23,9%, cea mai mica dintre toate programele monitorizate. In schimb, Guvernul s-a vazut cel mai mult la stirile de pe canalul public – 36%, iar cel mai putin in stirile de la OTV (18,6%) si Realitatea TV (18,9%).

Traian Basescu a avut cea mai mare pondere la B1 TV (19,3%) si cea mai mica la OTV (4,7%).

Este evident ca alegerile din noiembrie 2004, cand Alianta DA a preluat puterea, au adus noi vedete politice pe micile ecrane. Numai ca, spre deosebire de perioada 2000-2004, cand posturile TV s-au purtat cu "manusi" cu PSD-ul aflat la guvernare, de aceasta data nici Puterea si nici Opozitia nu sunt menajate. Presa zburda cu bucurie si nu iarta pe nimeni.

La TVR1, 25,3% din stirile despre guvern l-au plasat intr-o actiune pozitiva si 22,1% intr-una negativa. La Antena 1, 6% din stiri referitoare la Guvern au fost pozitive, iar 21,5%, negative, iar la Realitatea TV, 14,1% au avut actiune pozitiva si 23,7% din stirile despre Executiv au fost intr-un context negativ.

Asadar, alta viata fata de cea din regimul PSD, cand stirile negative la adresa guvernului Nastase se cautau cu lupa in monitorizari.