Cu catva timp in urma, declaratii socante iti inghetau sangele in vine: integrarea in Uniunea Europeana ar putea duce la disparitia a trei sferturi din firmele romanesti! Intre timp, au disparut si inca mai dispar cu zecile, poate cu sutele de mii, pentru simplul motiv ca nu si-au mai innoit certificatul de inregistrare la Registrul Comertului.

Adica nu mai functioneaza sau nu mai exista de ani buni. Mai este si cazul altor mii sau zeci de mii de firme-capusa sau firme-fantoma care si ele vor disparea odata cu consolidarea unei economii de piata autentice si carora nimeni nu le va simti lipsa. Dimpotriva, ele vor degreva sistemul de un balast care a produs doar tunuri si a impiedicat dezvoltarea unui mediu concurential real.

Cat priveste firmele serioase, acestea au deja contacte si contracte cu tarile Uniunii Europene, integrarea oferindu-le oportunitati suplimentare de dezvoltare.

Zilele acestea, ministrul Mediului a lansat un nou avertisment foarte serios la adresa marilor companii care trateaza in dorul lelii problema protectiei mediului, desi se pot obtine si importante fonduri comunitare pentru asezarea in standardele europene din domeniu.

Multe din aceste firme sunt inca ale statului sau au fost preluate doar pentru un castig rapid prin diversele metode brevetate in economia "originala" romaneasca si nu-i de mirare daca la soroc se vor ridica o multime de voci care sa blameze integrarea, fara a sufla un cuvant despre dulcele far niente aducator de bani buni pentru cei care le conduc.

Peste un miliard de euro vor veni in Romania anul viitor si nu se stie daca avem capacitatea sa-i cheltuim eficient, din moment ce, la fondurile ISPA, spre exemplu, absorbtia actuala e de doar 19 la suta. Orb sa fii si sa nu faci legatura intre aceste chestiuni si marea problema semnalata de autorii Raportului de monitorizare: coruptia.

Ani de zile, banii publici si, mai recent, cei europeni au fost dijmuiti pe rupte in capitalismul de cumetrie postrevolutionar. Nu ne-am vandut tara, am lasat-o la discretia marilor borfasi cu protectie politica, s-o fure bucata cu bucata. Nici macar zonele care tineau de siguranta nationala sau de siguranta spatiului european in care ne vom integra nu au scapat de scandaluri.

Nici pana astazi nu s-a reusit lamurirea culiselor contractului cu EADS, motiv pentru care Romania s-a ales cu inca un steag rosu. Cat despre marii corupti, sistemul s-a dovedit total incapabil. Abia acum, cu Raportul in coaste, aflam, mai mult sau mai putin oficial, ceea ce stiam de mult: ca Justitia este in colaps.

Adica legi am avea, dar nu are cine sa le aplice in mod coerent si fara discriminari. Este si dificil, cata vreme in vechea traditie comunista Justitia n-a fost tratata decat ca o slujnica umila a noilor potentati.

Asta nu inseamna ca Justitia n-ar avea profesionisti veritabili, dar, de regula, nu acestia au fost promovati in punctele-cheie de unde se putea reforma sistemul, ci insii docili, care acceptau treburile murdare in schimbul privilegiilor.

Din nefericire, "sistemul ticalosit" a retezat elanul si profesionalismul multora dintre cei competenti, astfel incat, acum, la ceas de avertismente dure, este extrem de greu nu doar de restructurat din temelii sistemul, ci de schimbat o intreaga mentalitate.

Si totusi, vointa politica exista. Chiar daca timpul se scurge cu repeziciune, cale de intors nu mai exista.

Cu siguranta vor mai fi tot soiul de diversiuni din partea celor carora nu le convine aderarea pentru ca-i arde la buzunare sau chiar le poate asigura un viitor in dungi, dar trebuie sa avem in vedere ca, oricum, costurile integrarii ce va veni sunt mult mai mici decat costurile coruptiei de pana acum.