Inca 17, astazi

Tinerii savanti care pot schimba putin Romania

de     Cotidianul
Joi, 27 octombrie 2005, 0:00


Documente:
Tinerii savanti care pot schimba putin Romania
(27.10.2005) DOC

Cotidianul continua seria Generatia Asteptata cu sectiunea dedicata tinerilor savanti. Acesti tineri exceptionali va vor fi prezentati pe parcursul a doua zile, 16 dintre ei astazi, iar pe ceilalti 17 ii veti cunoaste din Cotidianul de maine.

Multi, dar destepti
Am stiut intotdeauna ca exista, ca sint buni si ca ne fac cinste pe unde ajung. Acum, cand i-am cautat, ne-am dat seama ca nu e vorba doar de un mit autohton. Tinerii savanti romani chiar exista. Si nu sunt putini la numar. E timpul ca Romania sa inceapa sa le dea credit.
Numarul ales pentru a ilustra Generatia Asteptata a tinerilor savanti este, intr-adevar mult prea mic. Tinerii care ar fi meritat sa fie selectati in acest demers sint mult mai multi decit am estimat, am spune chiar ca sint mai multi decit ne-am fi gindit.
Echipa Cotidianul a corespondat cu citeva sute dintre ei. O parte dintre acestia au refuzat aceasta initiativa din start, considerind ca munca lor trebuie sa fie, ca si pina acum, mai degraba discreta; ne-au spus ca ceea ce fac ei nu are de-a face cu faptul de a fi facut star in presa. Ori ca demersul nostru e inutil. I-am inteles pe toti acestia si le-am respectat optiunea.

Chiar daca noi continuam sa credem ca, prin eforturile si munca plina de consistenta pe care o fac, trebuie sa fie adevaratele staruri si sa merite din plin sa fie cunoscuti de catre mai multa lume. Printre cei care ne-au scris, multi cred ca tinerii din Romania au nevoie si de alte modele decit manelistii sau vedetele de-o zi pe care ni-i propun televiziunile romanesti.

Altfel de geniali
Chiar daca nici unul dintre cei care sint pe lista noastra nu au aparut vreodata la emisiunea "Genialii", o parte dintre ei au deja bifate buna parte din notele care compun notiunea de "genial". Unii ne-au declarat ca apelativul de "geniali" sau cel de "supradotati" nu li se potriveste, pentru ca, daca ar fi asa, atunci nu am mai intelege ce spun. Ei sint totusi savanti in sensul autentic al cuvintului.
Cei mai multi dintre cei contactati de catre redactorii Cotidianul au reactionat pozitiv. Stiam deja, inainte de a vorbi cu ei, multe despre activitatea lor profesionala; ei insa au completat datele noastre. Asa incit, fara nici o exceptie, putem spune ca biografia lor e deja impresionanta.
In general, sint bine cunoscuti in bransa lor, dar foarte putin in afara acesteia. Mai mult, cei care domina, de pe pozitii administrative, stiinta din Romania ii plaseaza la marginea bransei. Multi sint, inclusiv din acest motiv, in strainatate.
Nu ne-am propus sa ii ierarhizam, am incercat doar sa-i selectam pe cei pe care i-am considerat a fi cei mai buni dintre cei care au raspuns initiativei noastre.

Pentru a selecta aceste doua grupuri, prezentate azi si miine in "Cotidianul", am folosit drept criterii, pe linga cel al virstei, performantele si pregatirea profesionala, vizibilitatea - publicatiile si prestigiul lor, continuitatea profesionala si, nu in ultimul rind, implicarea in activitatile comunitatii.
Liviu Mirica – chimist, Sergiu Moroianu – matematician, Alexandru Patriciu – robotician, Liviu Petrisor Dinu – matematician, Emil V.

Prodan – fizician, Alina Rusu – etnolog, Andrei Stamatian – economist, Marius Turda – istoric, Sebastian Buhai – economist, Liviu Chelcea – antropolog, Daniel Mugur Ciumageanu – psihiatru, Radu Custelcean – chimist, Daniel Petru Funeriu – chimist, Valentin Stefan Gheorghita – informatician, Ruxandra Jurcut – medic, Silviu Matei – sociolog, sunt grupul primilor 16 din capitolul Tineri savanti.


130 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version