Liderii europeni s-au intrunit la Hampton Court, in Marea Britanie pentru a discuta probleme importante privind viitorul Europei in fata fenomenului globalizarii.

Premierul britanic Tony Blair, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii Europene a facut un apel la liderii europeni sa gaseasca o voce comuna in problemele importante ale Uniunii, dupa referendumurile negative din vara.

Intre prioritati asupra carora trebuie sa se concentreze sefii de stat si de guvern prezenti la summit sunt: investitii mai mari in cercetare-dezvoltare si inovare, o politica comuna in domeniul energiei, controlul imigratiei, crearea unor fonduri pentru a ajuta cetatenii sa faca fata problemelor create de globalizare si strategii de lupta impotriva terorismului.

La summit participa si presedintele Traian Basescu, invitat de premierul britanic Tony Blair, presedinte al Consiliului European.

Summitul la care Romania si Bulgaria au fost invitate sa participe are loc la doar doua zile dupa ce Comisia Europeana a facut publice, la Strasbourg, rapoartele de monitorizare pentru cele doua tari.