Austriecii sunt lideri in numarul de companii de asigurari detinute pe piata din Romania, acestia controland in prezent sase companii de asigurari. Investitorii austrieci au intrat pe piata de asigurari din Romania in 1996, pana acum fiind cei care au aratat cel mai mare interes pentru acest segment in Romania.

Potrivit publicatiei on line Reporter.gr, companiile de asigurari cu capital austriac, au obtinut, anul trecut, un profit de 163 milioane de euro, acaparand 20% din piata de asigurari din Romania.

Leaderul austriac pe piata de asigurari din Romania este de departe Wiener Stadtische, care controleaza companiile Omniasig si Unita. In primul semestru al anului 2005, Omniasig a iesit pe profit,insa, Unita si Agras, companie controlata de Unita, au inregistrat pierderi.

O alta companie austriaca de asigurari, Uniqa, a intrat pe piata romaneasca in vara acestui an, cand a achizitionat Astra Asigurari, contra sumei de 10 milioane de euro.

De asemenea, Grawe Group si-a deschis o filiala in Romania, in luna octombrie a anului 2000, iar la inceputul acestui an, a cumparat compania romaneasca Sara Mercur. Reprezentantii Grawe Group au anuntat ca tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul lui 2005.

Austriecii sunt interesati de piata de asigurari din Romania, atat datorita cererii de piata cat si apropiatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana.

Conform unui studiu recent al The Economist Inteligence Unit, sectorul romanesc de asigurari este inca slab dezvoltat comparativ cu cel al altor tari din Europa Centrala si de Est. In Romania, cheltuielile pe cap de locuitor, pe segmentul de asigurari, ocupa doar 1% din totalul cheltuielilor unei gospodarii, cel mai scazut nivel din regiune.

Cu toate acestea, subliniaza cei de la The Economist, Romania este cea mai mare piata neexplorata din regiune, iar rata de crestere a sectorului de asigurari a inregistrat cresteri rapide, sectorul beneficiind, in prezent, de o mare prezenta de capital strain.