Doctorul Dan Serban, medic chirurg la Spitalul de Urgenta Floreasca, sustine ca membrii Colegiului Medicilor se opun proiectului de lege al spitalelor pentru ca directorii vor fi controlati cu privire la felul in care cheltuie banii de la buget. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, doctorul a afirmat ca actuala lege nu a permis nici un fel de control.

"Prin spital se scurg 70% din banii asiguratilor si sunt necontrolati. De 15 ani, dupa revolutie, nimeni nu I-a controlat pentru ca n-au cum sa-I controleze, ca legea n-a permis niciodata sa-I controleze", a declarat medicul Dan Serban.

In replica, secretarul general al Colegiului Medicilor, prof. Vasile Astarastoaie, a spus ca permanent spitalele au fost verificate de Curtea de Conturi, Casa de Asigurari de Sanatate si de Garda Financiara. Profesorul afirma ca risipa banilor este cauzata tot de minister, care cumpara aparatura performanta, dar nu aloca si banii necesari instalarii.

"Va spun eu cum sunt risipiti banii. Guvernul Romaniei a cumparat aparatura performanta printr-un credit extern pe care tot noi il platim. Comanda a fost facuta in 2000, a inceput sa vina in 2001 si aceste aparate nu se instaleaza pentru ca Ministerul Sanatatii n-a prevazut bani de instalare", a declarat , prof. Vasile Astarastoaie.

In interventia telefonica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca medicii se opun noii legi pentru ca viitorii manageri vor da concurs din trei in trei ani si vor fi evaluati anual de consiliul de administratie numit in fiecare spital, din care va face parte si un reprezentant al ministerului.

"Consiliile de administratie au interese, evident, si nu fac nimic, Consiliile de administratie functioneaza in Romania din 1990 si au furat ca-n codru si fura in continuare ca-n codru si n-a raspuns nimeni niciodata", a afirmat Eugen Nicolaescu.

Nu toti medicii vor intra in greva

Colegiul Medicilor ameninta cu greva generala daca Legea Colegiului Medicilor va fi adoptata in actuala forma. Profesorul Vasile Astarastoaie, a spus ca proiectul transforma Colegiul Medicilor intr-un "instrument al Ministerului Sanatatii, care trebuie sa faca politica Guvernului, cu rol de supraveghetor".

Tot in emisiunea Romania la Raport, prof. Vasile Astarastoaie a spus ca membrii Colegiului vor ca proiectul de lege sa fie "dezbatut si nu fortat si asumat prin raspundere guvernamentala". Medicul a afirmat ca proiectul "exclude corpul medical din actul de decizie, ceea ce va fi daunator sistemului".

Aceiasi pozitie a fost expimata si in cazul incompatibilitatilor pentru ocuparea postului de manager al spitalului prevazute in proiect.

Afirmatia ministrului Sanatatii conform careia "in afara programului, un profesor poate practica meseria de medic in cabinete particulare" a linistit spiritele. Vasile Astarastoaie a declarat ca medicii se opun "hipercentralizarii" sistemului sanitar.

Doctorul Dan Serban a replicat spunand ca proiectul nu prevede altceva decat scoaterea spitalelor de sub autoritatea Universitatii de Medicina si Farmacie si trecerea sub cea a ministerului. Referitor la greva anuntata de Colegiul Medicilor, doctorul Dan Serban a afirmat ca "nu toti medicii vor intra in greva".

"Domnul doctor Astarastoaie spune ca toti medicii se pregatesc de greva. Eu va spun ca-n Spitalul de Urgenta nici unul nu va intra in greva pentru ca directorul se pregateste de examenul de meneger", a declarat dr. Dan Serban.

Unii directori de spitale se pregatesc de concurs

Prof. Vasile Astarastoaie sustine ca spitalele vor fi conduse de medici incompetenti profesional, "care au esuat in meserie". In schimb, medicul Dan Serban, declara ca "daca termini Facultatea de Medicina nu inseamna ca "te pricepi la toate si ca esti si un bun manager".

Partizan al reformei propuse de ministerul Sanatatii, doctorul Serban afirma ca studiile de manager nu trebuie facute in sistem intensiv, ci tot la facultate si sa nu se creada ca "se propune o calificare, ca in anii ’50, la locul de munca".