Vicepremierul israelian, Shimon Peres, a cerut excluderea Iranului din Organizatia Natiunilor Unite, la cateva ore dupa ce presedintele ultraconservator iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a lansat un apel deschis pentru distrugerea statului evreu.

In fata a 4.000 de studenti radicali imbracati in negru si care scandau „Moarte Israelului", presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca „asa cum a spus imamul Khomeiny, Israelul trebuie sters de pe harta".

A fost prima data in ultimii ani cand un lider iranian cu o functie atat de importanta s-a exprimat in termeni atat de duri impotriva statului evreu.

Declaratiile sale, facute in cadrul conferintei „Lumea fara sionism", au confirmat schimbarea de directie a diplomatiei iraniene care, in 2002, lua in calcul posibilitatea coabitarii intre statul israelian si un stat palestinian.

Seful statului iranian a denuntat Israelul ca pe creatia „fortelor de opresiune mondiale", termen aproape oficial cu care sunt desemnate SUA si Occidentul, si a vorbit despre „un razboi istoric de mai multe secole intre opresor si lumea islamica".

Apelul lui Ahmadinejad "contravine Cartei Natiunilor Unite si echivaleaza cu o crima impotriva umanitatii", a afirmat vicepremierul israelian, intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru Ariel Sharon.

„Trebuie sa cerem clar si hotarat secretarului general al ONU si Consiliului de Securitate expulzarea Iranului din ONU", a adaugat oficialul israelian, care a apreciat ca apelul este cu atat mai grav cu cat Iranul incearca sa dezvolte un program nuclear si sa achizitioneze rachete cu raza lunga de actiune.

Afirmatiile liderului iranian, care nu au luat totusi prin surprindere conducerea israeliana, au atras reactii ferme din partea tarilor occidentale, intr-un moment in care relatiile dintre Iran si Occident erau oricum tensionate.

Casa Alba a apreciat ca apelul lui Ahmadinejad "subliniaza" si "reconfirma" ingrijorarea Washingtonului in privinta ambitiilor nucleare ale regimului iranian.

Parisul a decis sa il convoace pe ambasadorul iranian pentru a obtine explicatii asupra declaratiilor "inacceptabile" facute de Ahmadinejad, in timp ce ministrul francez de externe a subliniat ca "dreptul Israelului la existenta nu trebuie contestat".

Londra a anuntat, ieri dimineata, ca va emite un protest oficial, in timp ce Madridul il va convoca pe ambasadorul Iranului in Spania. "Daca aceste cuvinte au fost intr-adevar pronuntate, sunt inacceptabile si trebuie condamnate cu cea mai mare fermitate", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului german de externe.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barrosso, a subliniat ca "trebuie respectate frontierele, integritatea Israelului care trebuie sa traiasca in pace cu vecinii".

"Iranul este pe cale sa devina problema numarul unu a Israelului", comenta, ieri, cotidianul "Yediot Aharonot", "Din pacate, aceasta problema nu poate fi rezolvata doar de Israel. Avem nevoie de America, dar aceasta tara este ocupata cu Irakul.

E regretabil ca Statele Unite au atacat tara gresita", scria publicatia israeliana.