Iliescu nu isi da demisia din PSD. Dimpotriva. In calitate de „presedinte fondator" al partidului, a trimis ieri-seara liderilor PSD o scrisoare in care face un bilant critic al celor sase luni in care partidul a fost preluat de Geoana, Nastase si Mitrea.

Scrisoarea lui Iliescu este o analiza critica a activitatii partidului de dupa alegerile de anul trecut, dar se concentreaza in special pe disfunctionalitatile manifestate in cele sase luni de la schimbarea petrecuta la Congres. Iliescu este nemultumit in special de relatiile sale cu cei trei lideri importanti ai PSD.

Acest lucru l-a motivat sa trimita scrisoarea pe adresa lui Geoana, Nastase si Mitrea. Mai mult, in acest fel, Iliescu a dorit sa le transmita liderilor PSD ca este interesat sa discute problemele in interiorul partidului, astfel incit exprimarea nemultumirilor sale sa nu fie interpretata drept un atac la adresa partidului.

In urma acestui mesaj, Ion Iliescu asteapta sa fie invitat la o discutie in care sa fie clarificate toate problemele. Geoana si Nastase, inca inainte de a primi scrisoarea, l-au invitat pe Iliescu sa mearga impreuna cu ei, astazi, la Sibiu, unde va avea loc sedinta Biroului Permanent.

Iliescu a dat insa de inteles ca are un alt program si nu va merge la Sibiu, insa doreste ca toti cei trei sa-l contacteze si sa-l invite la o discutie.

Nemultumit ca nu este tratat ca presedinte fondator

Scrisoarea trimisa de Iliescu exprima nemultumirile sale fata de „atmosfera din partid", reprosindu-le liderilor PSD „lipsa de incredere si de cooperare".

Iliescu se arata de-ranjat mai ales de „atacurile" la persoana sa, pe care le-a avut de suportat atit din partea unor „membri vechi ai partidului", cit si din partea unora care au intrat in partid relativ recent, ca membri ai guvernului Nastase.

Desi nu da nici un nume, Iliescu se refera probabil la Mircea Geoana, Vasile Dincu, Mihai Tanasescu, Alin Teodorescu, dar si la membri mai vechi, precum Ioan Rus si Ilie Sirbu. Ultima lovitura pe care considera ca a primit-o este cea de acum doua saptamini, cind mai multi vicepresedinti PSD au ridicat in Biroul Permanent „problema Iliescu".

In urma discutiilor din Birou, Geoana a facut o declaratie publica, prin care i-a atras atentia lui Iliescu sa se potoleasca. Aceasta situatie l-a deter-minat pe Iliescu sa-i reproseze lui Geoana ca el, „fondatorul partidului, a ajuns sa fie discutat in Biroul Permanent". Iliescu vorbeste in scrisoare si despre coruptia din partid, dar tot in termeni generali, fara sa dea nume.

Le reproseaza ca nu au rezolvat aceasta problema, dar nu le ofera nici un indiciu de unde s-ar putea incepe. Dupa ce ii mustra pe liderii PSD, Iliescu face totusi apel la „unitatea partidului". Nastase a citit primul scrisoarea, si a apreciat-o drept „foarte constructiva". „Nu incearca sa desfaca, sa divida, ci din contra sa adauge si sa consolideze", a comentat Nastase.

Dupa multe ezitari

Iliescu planuieste de mai multa vreme sa isi prezinte pozitia fata conducerea PSD. La inceputul acestei saptamini, el intentiona sa faca public mesajul, prin intermediul presei. In urma discutiilor cu Geoana si Nastase, s-a hotarit sa incerce rezolvarea nemultumirilor „in cadrul partidului". •

Teoria lui Nastase despre coruptie

Adrian Nastase are o noua teorie, prin care explica insistenta cu care oficialii europeni vorbesc despre coruptia din Romania.

„Mai sint niste privatizari de facut in Romania", a spus Nastase, miercuri seara, la un post de televiziune, dind de inteles ca, daca se vorbeste despre coruptia din Romania, vor scadea preturile la obiectivele aflate in curs de privatizare, acesta fiind interesul anumitor grupuri de interese economice din Europa.

Totodata, Nastase si-a exprimat opinia ca „marii corupti" sint solicitati de Bruxelles deoarece actuala putere inca de pe vremea cind era in opozitie a introdus aceasta sintagma, popularizata de asemenea si prin intermediul presei.