Presedintele Traian Basescu are un discurs dublu in tara si in strainatate in chestiunea gripei aviare.

Dupa ce a criticat Guvernul pentru reactia exagerata care ar fi panicat populatia si a spus ca el mananca in fiecare zi carne de pui, Basescu a dat-o la intors in interviul pe care l-a acordat, miercuri, la Londra, CNN: „Suntem foarte corecti cu populatia.

Nu ii indemnam sa consume oua si carne de pui, dar, pentru cei care prefera s-o faca in continuare, noi am anuntat autoritatile publice, instruindu-le cum sa procedeze. Totusi, am interzis orice fel de consum de carne de pui sau de oua care provin din acea zona.

In restul tarii, populatia poate consuma astfel de produse, dupa ce s-au adoptat masurile necesare: cele de a fierbe ouale la 100 de grade Celsius, chiar daca in recomandari se stipuleaza doar 70 de grade; de a fierbe carnea de pui tot la 100 de grade Celsius".

Mai mult, presedintele s-a folosit de gripa aviara pentru a dovedi ca Romania merita sa devina membra a Uniunii Europene: „Am facut deja dovada ca suntem buni europeni. Aceasta se poate vedea in felul in care am actionat in privinta gripei aviare.

Suntem o tara care a oferit protectie impotriva raspandirii gripei aviare in Europa". In urma cu doua saptamani, Basescu l-a criticat public pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru ca ar fi speriat populatia supramediatizand cazurile de gripa aviara.

„Cred ca s-a exagerat din punct de vedere al alertei induse in populatie si, va pot spune ca, din data de 7 octombrie mananc zilnic carne de pasare", a declarat Basescu, intr-un interviu acordat postului public de televiziune.