Ordinul nr. 1530 din 11 octombrie 2005 privind Procedura de restituire a accizelor pe baza deconturilor de scutire de accize, depuse de beneficiarii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta, potrivit pct. 21, 22 si 23 din Normele metodologice de aplicare a titlului VII "Accize" din Legea nr.

571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Beneficiarii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta, potrivit pct. 21, 22 si 23 din Normele metodologice de aplicare a titlului VII "Accize" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.

44/2004, au dreptul sa solicite restituirea accizelor platite la momentul achizitionarii produselor, pe masura utilizarii cantitatilor aprovizionate, in baza decontului de scutire de accize.

Decontul de scutire de accize se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal beneficiarul, direct la registratura sau prin posta, prin scrisoare recomandata.

Compartimentul de specialitate verifica decontul si documentatia depuse de solicitant si analizeaza solicitarile de restituire, in vederea solutionarii.

Procedura are ca scop final incadrarea fiecarui contribuabil intr-o categorie de risc fiscal, in functie de comportamentul sau fiscal, precum si in functie de riscul pe care acesta il prezinta pentru administratia fiscala.