Peste jumatate dintre americani utilizeaza servicii de plata automata, sau online, a facturilor, potrivit unui studiu realizat de American Bankers Association (ABA).

Studiul 2005/2006 a fost realizat in randul a 3.008 persoane si a relevat ca 52% folosesc serviciul de plata automata pentru a stinge cel putin o factura pe luna in vreme ce 38% au declarat ca folosesc serviciul de plata on-line a facturilor in special pentru a plati mai multe facturi.

Optiunea de plata prin cec a facturilor lunare este imbratisata de numai 49% dintre persoanele chestionate, in scadere substantiala fata de 72% cat reprezenta in 2001 si 60% in 2003.

De asemenea, studiul arata ca legat de platile lunare ale americanilor din magazine si de pe Internet, numerarul si cecurile detin in prezent o pondere de numai 45%, fata de 57% in 2001 si 49% in 2003.

Oficialii ABA au declarat ca orientarea catre platile electronice pentru cumparaturile din magazine este in continuare influentata de popularitatea cardurilor de debit, care au crescut ca utilizare in dauna cecurilor. Daca in urma cu sase ani, cardurile de debit era utilizate in 21% din tranzactiile realizate in magazine, in prezent procentul a crescut la 33%.

Studiul a mai aratat ca cea mai mare schimbare este in zona cardurilor preplatite (gift cards), care in prezent sunt utilizate intr-un procent de 4% pentru cumparaturile din magazine, fata de 1% in 2003. Consumatorii utilizeaza un card preplatit pentru a efectua cel putin o cumparatura pe luna.

In jur de 12% dintre consumatorii americani intentioneaza sa utilizeze mai des un card preplatit in urmatorii doi ani.