O vioara realizata de unul dintre cei mai buni lutieri si care a apartinut maestrului Paganini va fi scoasa la licitatie saptamana viitoare, cu un pret de pornire de 500.000 lire sterline (887.000 dolari).

Aceasta licitatie este o premiera din doua motive: este pentru prima oara cand unul dintre instrumentele pretuite de Paganini este scos la licitatie, iar vioara este una din doar 50 care s-au pastrat dintre cele facute de Carlo Bergonzi.

Instrumentul a fost realizat in 1720, cand Bergonzi, in varsta de doar 30 de ani, era deja recunoscut, singurii care il depaseau fiind Guarneri si Antonio Stradivarius. Nu se stie exact cand anume Paganini - al carui

talent extraordinar i-a facut pe multi sa afirme ca artistul facuse un

pact cu diavolul -a intrat in posesia viorii. Se stie insa cu siguranta ca

aceasta a facut parte din lotul de 20 de viori, incluzand 10 realizate de

Stradivarius, lasate de Nicolo Paganini mostenire fiului sau, Achille,

dupa moartea sa in 1840.

De atunci, vioara a ajuns, dupa mai multe vanzari si cumparari succesive, in posesia lui John Corrigliano, dirijor al New York Philharmonicorchestra intre 1943-1966.

In 1957 acesta a vandut la randul sau vioara si 1 noiembrie 2005 va fi prima data dupa 1984 cand un instrument creat de Bergonzi este licitat, dupa ce atunci alta vioara creata de acesta a fost cumparata pentru 120.000 lire sterline.