Consilierul presedintelui Traian Basescu pe probleme economice, Teodor Stolojan (foto), este nemultumit de prapastia dintre dobanzile la depozite si la credite practicate de banci. "In Romania exista o diferenta incredibila pentru orice tara civilizata, de circa 13 procente, intre dobanzile platite de banci pentru depozite si cele oferite de banci pentru credite", a spus Stolojan.

Fostul sef al liberalilor considera ca nu este normal ca sectorul bancar sa mentina asemena diferente intre dobanzile active si cele pasive. Consilierul prezidential a facut un apel catre managerii firmelor pentru a apara reforma fiscala de "atacurile demagogice asupra cotei unice".

Stolojan a sustinut ca reforma fiscala reprezinta un sprijin real pentru firme, pentru economiile romanilor si pentru investitiile straine. "Fara cele doua milioane de romani care lucreaza in strainatate, Romania nu ar rezista nici o zi", a subliniat, totodata, consilierul prezidential.

In acest context, el a indemnat firmele sa treaca la activitati cu valoare adaugata mare, pentru a da consistenta exporturilor. "Trebuie sa avem companii care sa faca investitii in strainatate", a aratat Stolojan.

Nerezolvarea problemelor grave ale sistemului de sanatate si ale sistemului de pensii va pune in pericol sistemul privat si economia de piata, impovarand activitatea companiilor, care vor fi nevoite sa plateasca taxe mai mari, a adaugat consilierul lui Basescu.