Nu stiu multe despre Romania si in general despre Europa de Est, dar macar stiu cu siguranta ca nu ma aflu la Budapesta", a spuns actorul american Ethan Hawke, in cadrul conferintei de presa organizate ieri la Scoala nr. 141 din cartierul bucurestean Rahova.

Rezervat si modest, Ethan s-a asezat intr-una dintre bancile dintr-o sala de clasa micuta, modernizata cu ajutorul Centrului „Gata, Dispus si Capabil" al Asociatiei „Ovidiu Rom", infiintata de mama lui, Leslie Hawke, in Romania.

Actorul a venit inca de miercuri la Bucuresti, pentru a pregati seria evenimentelor de caritate organizate in aceasta perioada de Leslie Hawke, program destinat strangerii de fonduri pentru educatia copiilor defavorizati.

Dupa ce la precedentele doua vizite a avut ocazia fie sa calatoreasca cu un tren accelerat spre Bacau, intr-un compartiment de clasa a II-a, fie sa intalneasca oameni modesti, intimidati in fata unui star de Hollywood, fostul sot al Umei Thurman a vizitat ieri si o scoala a copiilor saraci, dintr-un cartier modest al Capitalei.

„Trebuie sa admit ca, daca mama nu ar fi locuit in Romania, cel mai probabil nu as fi ajuns niciodata pe aici. Stiu putine despre tara voastra. Am urmarit, in urma cu 15 ani, doar vestile care se refereau la schimbarea regimului comunist si cam atat.

Apoi am vazut chiar eu ce s-a intamplat in tranzitie si mi s-a parut ca am putea vorbi despre discriminare, o situatie comparabila oarecum cu cea care s-a intamplat in Statele Unite cu populatia afro-americana. M-am alaturat acestui program pentru ca am considerat ca este o cauza suficient de buna aceea de a milita impotriva discriminarii si pentru a promova educatia", a spus actorul.

Un simplu turist in Romania

Desi impresarul lui Ethan, Ervin Stoff, este de fapt roman, nascut la Timisoara, eventualele propuneri de colaborare aici nu au avut inca sorti de izbanda. „Am auzit ca se fac tot mai multe filme in Romania. Stiu ca mama mea a primit cateva propuneri, insa deocamdata nu am proiecte certe pentru o colaborare aici", a spus el.

Alaturi de mama lui, care a ales in urma cu cinci ani sa se stabileasca in Romania, cu o misiune caritabila, Ethan a raspuns intrebarilor celor care se inghesuiau sa-l vada. „Romanii au un spirit aparte, pe care l-am simtit venind aici sa-mi vizitez mama", a mai spus actorul.

„Sunt inca un simplu turist in Romania, nu am nicio autoritate sa vorbesc despre sistem, desi ma las fascinat de dinamica tranzitiei: oameni in tranzitie, guverne in tranzitie. Inteleg efortul mamei si am venit aici nu pentru promovarea unei companii, ci pentru promovarea unei cauze caritabile", a mai spus el.

Cu hawke de halloween

Ethan Hawke a participat aseara, la Cinema Pro, la premiera filmului „Tape", in care detine rolul principal. In dimineata zilei de azi urma sa citeasca, in aceeasi locatie, fragmente din romanul sau, „Miercurea Cenusii". Seria evenimentelor caritabile se va incheia in seara aceasta, cu Balul de Caritate de Halloween, care va avea loc la Palatul Parlamentului.