Crima organizata are interese financiare ca Bulgaria sa nu intre in UE, ci sa ramina in umbra Moscovei. Ministrul bulgar de Interne sustine ca armata trebuie sa intervina in lupta impotriva crimei organizate. UE cere Bulgariei sa nu mai piarda timpul cu modificarea legislatiei, ci sa o aplice pe cea existenta.

„Exista motive sa credem ca asasinatele din Bulgaria au legatura cu aderarea tarii la UE. Anumite cercuri doresc ca Bulgaria sa isi pastreze legaturile cu Federatia Rusa si sa priveasca la Est, in loc de Vest. Se presupune ca au beneficii financiare din continuarea relatiilor cu Moscova", a declarat analistul pe probleme de securitate Paul Beaver, intr-un interviu acordat BBC.

Ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, a anuntat ca Armata trebuie implicata in combaterea crimei organizate. El a recunoscut ca „Ministerul bulgar de Interne nu se afla in cea mai buna stare". Beaver considera ca aceasta masura neobisnuita pentru o tara moderna europeana poate fi aplicata doar subordonind armata Ministerului de Interne in aceasta chestiune.

Fapte, nu legi noi

Procurorul general al Bulgariei, Nikola Filcev, a declarat ca situatia actuala a legislatiei bulgare nu permite combaterea crimei organizate. Guvernul bulgar a anuntat ca va solicita adoptarea in regim de urgenta a unei legi speciale privind lupta impotriva crimei organizate, propusa in urma cu doi ani de procurorul general.

Cu toate acestea, prim-secretarul Delegatiei Comisiei Europene la Sofia, Fernando Ponz Canto, crede ca „Bulgaria nu mai are timp pentru perfectionarea bazei legislative, ci trebuie sa aplice legile". Presedintele Gheorghi Pirvanov a propus eliminarea imunitatilor politice, pentru o combatere mai eficienta a crimei organizate.

El considera ca, in acest fel, se va transmite un semnal pozitiv partenerilor europeni.

Politia bulgara in actiune

Unitati ale politiei bulgare au organizat raiduri masive, in care au retinut, in vederea interogarii, cunoscuti capi ai lumii interlope. In cursul zilei de ieri, politia a descoperit un geamantan in care se afla munitie dar si alte lucruri, aproape de locul unde a fost asasinat omul de afaceri Emil Kyulev.

Politia nu va dezvalui informatii despre desfasurarea anchetei pina la finalizarea acesteia. Procurorul general al Bulgariei a declarat ca in ultimele doua luni au fost verificate peste 2.000 de persoane, o parte dintre acestea fiind retinute.