Deputatul italian din Partidul Ecologist Tana de Zulueta, fost jurnalist la „The Economist" si „The Sunday Times", ne-a declarat ca premierul Silvio Berlusconi a coborit standardele Justitiei sub nivelul unei tari candidate la Uniunea Europeana.

Ieri, premierul Italiei trebuia din nou audiat intr-un caz de spalare de bani si evaziune fiscala. Cum explicati ca a reusit sa scape de raspundere in fata Justitiei de atitea ori?

Tana de Zulueta: Dl Berlusconi a fost productiv in producerea de legi care s-au aplicat asupra proceselor in curs. Daca am fi un stat care vrea sa adere la UE, am avea probleme mari la capitolul Justitie. Este clar ca nu sintem la nivelul standardelor europene.

Guvernul face eforturi serioase pentru a reduce independenta Justitiei. Este inadmisibil modul in care guvernul Berlusconi fabrica legi pentru a-si apara membrii. Ce sa va spun? Italia a introdus o lege care acorda imunitate speciala premierului si presedintelui, care, constitutional, este foarte dubioasa.

Sint multe legi care ii protejeaza de responsabilitate. Sint convinsa ca, daca am fi o tara in curs de aderare, Comisia ne-ar cere sa modificam aceste legi.

Berlusconi este proprietarul unui imperiu media. Cum este relatat cazul sau de catre presa italiana?

Foarte putin. Nu e nimic la televizor, desi implicatiile sint uriase. Este iarasi una dintre problemele cu care ne luptam. UE nici nu ne-ar accepta ca stat candidat din aceasta cauza. Berlusconi are monopol pe televiziune.

Controleaza trei posturi de stat si detine propriile televiziuni. Jumatate dintre jurnalisti lucreaza pentru dl Berlusconi, iar cealalta jumatate cred ca vor fi cumparati, de aceea sint toti foarte precauti. E o „omerta" in presa.

Si nu este doar problema Italiei, este o problema ca poate deveni un model. Italienii cred ca dl Berlusconi o s-o scoata la capat si de data asta. Asta este si o consecinta a celor 12 ani in care dl Berlusconi a folosit toata puterea de „foc" a imperiului sau media pentru a promova ideea ca Justitia are o agenda politica. Oricum, nu s-a facut niciodata o dezbatere publica, la TV, pe aceasta tema.

Berlusconi a fost si, probabil, este un prieten al fostului premier roman Adrian Nastase. Poate fi considerat Berlusconi un model politic pentru o democratie?

In nici un caz! Este un exemplu negativ si periculos! Berlusconi combina controlul media cu controlul guvernului. Are o putere financiara uriasa, este printre primii zece oameni cei mai bogati ai lumii. Berlusconi destabilizeaza democratia. Italienii ar trebui sa-si faca un examen de constiinta daca am ajuns sa fim condusi de un asemenea fenomen.