Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va finanta integral, cu 30 de milioane de euro, inca doua proiecte urbanistice de modernizare a Brasovului, vizand repararea intregii retele de strazi din municipiu si dotarea RAT cu noi mijloace de transport in comun.

Fiecare dintre aceste proiecte beneficiaza din partea BERD de cate un credit de 15 milioane euro, cel acordat Primariei Brasov urmand a fi rambursat in 10 ani, cu o perioada de gratie de 3 ani, iar cel acordat RAT-ului in 9 ani, cu o peroiada de gratie de 1 an.

Creditele au fost acordate cu dobanzi dintre cele mai scazute, 1,7 la suta plus dobanda LIBOR in cazul creditului dat municipalitatii si 2,1 la suta plus dobanda LIBOR in cazul celui acordat RAT-ului.

In plus - premiera in Romania - BERD nu a cerut nici o garantie pentru creditarea regiei de transport in comun si a acceptat garantarea creditului dat primariei doar cu un procentaj din veniturile anuale proprii ale bugetului local.

„Cu acesti 30 de milioane de euro, totalul finantarilor acordate de BERD pentru proiectele de modernizare de la Brasov, din 1995 incoace, depaseste 300 de milioane de euro si suntem pregatiti sa finantam si in continuare, fara garantii municipale sau de stat, proiectele de dezvoltare ale autoritatilor

locale din Romania", a precizat Thomas Maier, directorul Departamentului pentru Infrastructura si Mediu din cadrul BERD.