Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca raportul asupra Programului ONU "Petrol contra hrana", realizat de o comisie de ancheta condusa de fostul presedinte al Bancii federale a SUA, Paul Volcker, nu incrimineaza compania pe care o conduce.

"Documentul nu concluzioneaza si nu indica, in nici un fel, ca ar exista o suspiciune directa sau indirecta la adresa Rompetrol referitoare la plati efectuate de companie pentru derularea acestor contracte de achizitie a titeiului, mai exact a unor suprataxe destinate guvernului irakian", afirma Patriciu.

Omul de afaceri a declarat ca va actiona in judecata pe cei care mai leaga numele Rompetrol de acest scandal. El a anuntat ca, luni, va cere lamuriri comisiei Volcker. El a declarat ca va inainta comisiei un memoriu in care va preciza pozitia companiei romanesti si va pune la dispozitie si actele aflate in arhiva societatii.

Ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat tot duminica ca in textul raportului oficial al Comisiei Paul Volcker nu se face referire la persoane, organizatii sau firme romanesti. El a mentionat ca singura exceptie este firma Bulf Drilling & Oil Services detinuta de cetateanul irakian Raad Halul si care are filiale in Irak si Romania.

Declaratia a fost facuta in contextul in care Romania mai detine pana la 1 noiembrie presedintia prin rotatie a Consiliului de Securitate ONU.

Raportul asupra Programului ONU "Petrol contra hrana" derulat intre anii 1996 si 2003, sustine ca peste 2000 de companii straine ar fi efectuat plati ilegale catre guvernul irakian condus de Saddam Hussein, in perioada in care Irakul a fost sub embargo.

Potrivit documentului, Saddam Hussein a obtinut 1,8 miliarde de dolari din mita si comisioanele platite de companiile straine, in domeniul afacerilor cu bunuri umanitare pe care Irakul le putea cumpara in cadrul programului "Petrol contra hrana".