hotie de aproape 50 miliarde de lei a fost descoperita de politistii bucuresteni la SNCFR. Reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate SA au incheiat un contract cu o firma de specialitate pentru instalarea si monotorizarea a 100 de km de cale ferata la pretul de 650 USD/km. Valoarea contractului este de 65.000 dolari.

SNCFR a emis insa facturi fiscale in valoare de aproape 1,5 milioane de dolari pentru lucrari care nu au fost executate. Prejudiciul cauzat SNCFR este de aproape 50 miliarde de lei. Fostii conducatori ai SNCFR sunt cercetati pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dosarul a fost preluat de Departamentul National Anticoruptie.

Cu doua saptamani in urma, politistii au trimis procurorilor un alt dosar penal in care fosta conducere a CFR SA este acuzata ca, in 2002, a rambursat abuziv un credit de peste 134 de miliarde de lei, din fonduri alocate de catre Banca Europeana de Investitii.

La inceputul lunii august, surse din politie informau ca fosta conducere a CFR SA este urmarita penal in sase dosare penale, iar in altele zece cercetarile se afla in faza actelor premergatoare, faptele ce ar fi fost comise de fostii directori, alaturi de alte persoane, aducand companiei un prejudiciu de peste 675 de miliarde de lei.

Printre cei anchetati in aceste dosare se numara Mihai Necolaiciuc – fostul director general al CFR SA, dar si fostul director economic Viorica Olaeru si fostul director comercial Gabriel Misir. (N. M.)