Dosarul nr. 65/P/2002 de la PNA, ajuns la Tribunalul Prahova (dosar penal nr. 4273/2004) si la Curtea de Apel Ploiesti (dosarul penal nr.

7573/2005) contine date, fapte, inscrisuri si acuzatii grave, referitoare la implicarea parlamentarilor PSD Viorel Hrebenciuc si Sergiu Sechelariu (fost ministru secretar de stat) intr-o spalare de bani rezultati dintr-o fraudare bancara de 435.000 USD, transformata intr-un milion USD Disjungerile din dosarul PNA \

(nr.65/P/2002) si rezultatele cercetarii judecatoresti efectuate de magistratii Tribunalului Prahova sunt acum investigate de noul DNA (PNA) DNA si DIICOT detin deja indicii si posibile probatorii ce pot duce la inculparea celor doi pesti mari, Hrebenciuc si Sechelariu, dar si a primarului (fost PSD, actual PUR-PC) din Busteni, Emanoil Savin.

PNA trimitea in judecata, la 8 iunie 2004, mai multi inculpati "implicati intr-o activitate infractionala, ce viza spalare de bani, acordare si utilizare ilegala de credite, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata in dauna Bancii Romane de Dezvoltare - BRD Agentia Busteni".

Dupa doi ani de cercetari, anchetatorii PNA au stabilit ca inculpata Mihaela Balescu, "in calitatea sa de director al Agentiei BRD Busteni, a promovat relatii clientelare cu un grup de persoane (afaceristi ai primarului Emanoil Savin, cu spate politic asigurat - n.n.).

In perioada octombrie 1999-ianuarie 2003, inculpata a adus prejudicii grave unitatii bancare, aproband fara instiintarea Comitetului de credite un contract in valoare de 275.000 USD, pe care l-a semnat in fals; (...) in realitate, banii erau destinati pentru achizitionarea unor terenuri in suprafata de 223.700 metri patrati in judetul Ilfov, drept pentru care au fost directionati in contul

personal al inculpatului Nae Nicolae, cercetat si el pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani".

"Santaj si amenintari"

Fostul sef al Agentiei BRD Busteni a declarat anchetatorilor ca numitul Emanoil Savin, in calitate sa de primar al orasului Busteni si de patron al mai multor firme (implicate in spalarea de bani - n.n.), a facut diverse presiuni asupra unitatii BRD-GSG: "La sfarsitul lunii mai 2002, dl Savin Emanoil avea nevoie de 250.000 USD pentru a prelua un teren in zona industriala a Bucurestiului

(Pantelimon), pe numele lui Nae Nicolae, actionar majoritar la SC Acumulatorul SA Bucuresti. Mai mult, dl Savin a insistat pentru acesti bani (spalati, ulterior, si prin firmele primarului, Savinex si Savinex HR - n.n.). (...) Emanoil Savin a facut santaj asupra mea si tot timpul m-a amenintat (...)".

De retinut ca Nae Nicolae era vicepresedintele PSD Ilfov, mana dreapta a parlamentarului Gabriel Oprea, ministru delegat la MAI.

Mita pentru comisar

Ramane in sarcina PNA si mai ales a DIICOT sa investigheze tipurile de presiuni si de amenintari efectuate de primarul PSD-PUR-PC asupra functionarilor de la Agentia BRD Busteni si de la Sanoplast, in conditiile in care anchetatorii au stabilit, in rechizitoriu, ca a existat un grup de persoane cu activitate infractionala pentru spalare de bani.

Date si indicii asupra gruparii de criminalitate financiar-bancara a oferit inculpata Balescu in timpul anchetei si a cercetarii judecatoresti: "Dupa ce i-am dat banii (lui Savin Emanoil, prin creditarea ilicita a unei firme din Busteni - n.n.), acesta mi-a spus ca terenul este pe numele lui Nae Nicolae si ca acel teren va fi vandut unei firme straine cu un milion de dolari si ca acesti bani vor

fi impartiti de patru persoane, si anume: Nae Nicolae, Savin Emanoil, Viorel Hrebenciuc si Sergiu Sechelariu, ultimii actuali ministri (...). Dl Savin intotdeauna a spus ca nu are legatura cu firma Sanoplast (...).

Dar in ziua in care Garda Financiara a venit in control, dl Savin a fost prezent la sediul Sanoplast (...) unde a discutat la telefon cu domnul Marian Fatu, seful Garzii Financiare Prahova (...). Nae Nicolae m-a sunat pe mine si mi-a spus ca merge la Ploiesti sa se intalneasca cu dl Fatu Marian (...). Nae Nicolae mi-a spus ca i-a dat lui Fatu suma de 5000 USD (...).

Contractul incheiat intre Nae Nicolae si Sanoplast (prin frauda bancara si spalare de bani - n.n.) a fost trimis la Bucuresti de pe faxul Savinex HR Busteni (firma patronata de primarul Savin - n.n.)".

Conturi infractionale, la discretia "pestilor mari"

Inculpata Valentina Telegaru, administrator la Sanoplast, a fost pacalita de tandemul "Nae Nicolae - Savin Emanoil" si pusa sa semneze o documentatie falsificata fara stirea ei. Tribunalul Prahova, in mod corect, a dispus achitarea inculpatei Telegaru, care - in apararea sa - a solicitat magistratilor audierea ca martor a comisarului Gheorghe Marzea de la Garda Financiara.

Acel comisar participase la controlul firmei Sanoplast (control supravegheat la fata locului de primarul Savin - n.n.). Comisarul Marzea a declarat: "Pe parcursul sederii lui la sediul societatii controlate, Savin Emanoil a afirmat ca va contacta telefonic o persoana cu demnitate publica al carei nume este Hrebenciuc Viorel".

In ziua de 1 iunie 2004, inculpata Telegaru Valentina a relatat in fata magistratilor fapte stupefiante, probate cu martori: "In data de 9 ianuarie 2003, dl Savin Emanoil a afirmat fata de mine, de Balescu Mihaela si de Akin Nalbantlar ca Nae Nicolae i-ar fi dat lui Fatu Marian, comisar-sef la Garda Financiara, suma de 5.000 USD, pentru a nu mai mentiona anumite date in procesul-verbal si

plangere penala (....) Mai mult, Savin Emanoil a precizat ca Nae Nicolae nu poate utiliza disponibilul existent in contul deschis la BRD Pipera, al carui titular este, decat cu acceptul si dirijarea uneia dintre cele doua persoane pe care nu ezita sa le aminteasca, in orice ocazie, ca fiind apropiati ai sai: Sergiu Sechelariu si Viorel Hrebenciuc".

Ultima veriga: Violeta Sechelariu

Toate aceste actiuni si acuzatii de coruptie, bazate pe o frauda bancara, au culminat cu operatiunea de spalare de bani. Inceputa prin creditarea ilicita a firmei Sanoplast (275.000 USD, dintr-un total de 435.000 USD), banii au fost deturnati spre o megaafacere funciara din judetul Ilfov.

S-a construit apoi reteaua clasica a intermediarilor in procedurile succesive de vanzare-cumparare a terenurilor achizitionate cu bani murdari. Din intermediar in intermediar (persoane agreate de clanul Nae Nicolae - Savin Emanoil), terenurile de 223.700 mp au ajuns la 8 ianuarie 2004 in posesia cumparatorului Violeta Sechelariu, din Bacau.

Nimeni altcineva decat sotia fostului ministru secretar de stat (PSD) Sergiu Sechelariu. Prin intermediari, pretul de vanzare al terenului a fost subevaluat, ajungandu-se ca sotia lui Sergiu Sechelariu sa il cumpere la un pret derizoriu in comparatie cu valoarea lui pe piata. Astfel, sotia fostului ministru (PSD) secretar de stat a ajuns in posesia unor bunuri...

"curate", numai bune de vandut acum, in 2005, cu un milion de dolari! Faptele sunt clare, cercul suspectilor este inchis, probele si indiciile au ajuns in dosare penale.

Inculpatul Nae Nicolae, omul lui Gabriel Oprea

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti se confrunta acum cu solutionarea unui dosar extrem de complicat, in care se pare ca PNA a sacrificat, ca inculpati, si persoane santajate sau pacalite de clanul politic "Savin - Hrebenciuc - Sechelariu". Procurorul PNA Nicolae Petrosel, cel care a instrumentat, prin rechizitoriu, dosarul "BRD Busteni - spalare de bani" stie multe.

Disjungerile ordonate de el si dosarele rezultate din acestea asteapta ca seful noului DNA, Daniel Morar, si seful noului DIICOT, Doru Cristescu, sa capete curajul de a le instrumenta. De ce procurorul Petrosel s-a retras la Parchetul Buzau ramane un mister.

Cum un mister va ramane, pana la interventia PNA si DIICOT, modul fraudulos prin care primarul Savin a reusit sa puna mana pe Hotelul "Alexandros" din Busteni (un valoros imobil cu teren aferent, preluat ilicit din patrimoniul BTT), hotelul fiind estimat la peste 20 milioane USD.

Cheia penala a acestei "privatizari" sta in relatiile de afaceri dintre firmele lui Savin si cele ale lui Nae Nicolae, omul lui Gabriel Oprea.

Contactat telefonic, Viorel Hrebenciuc a negat orice implicare in afacerea BRD-Busteni, declarand ca numele sau tot mai des este murdarit in chestiuni in care nici macar nu are habar.