In Vrancea a fost odata un picior de plai, sters de ape de pe harta mioritica. Imediat au sarit in ajutor doi ciobanei, ambii munteni. Din Bucuresti mai exact. Unul e privat, altul e de stat. Ei au pus la cale, pe l-apus de soare, o reconstructie. Cam asa ar suna vestita balada in varianta filantropica.

Operele de binefacere au si nume: „cartierul Gigi Becali" si „cartierul ANL".

„Mioara, mioara, ori esti bolnavioara?"

Numai ca vestea buna s-a transformat repede intr-una proasta. Dupa cum veti vedea, au aparut mai multe moase in balada - doua din Gorj si una din Focsani -, asa ca satul Vadu Rosca risca sa ramana cu „buricul" netaiat. Nici oitele nu mai sunt ce-au fost. Satule de promisiuni (oare numai atat?), ele nu i-au ajutat pe cei doi baci la reconstructie.

Ba unele au plecat in Italia, sa „pasca" pe alte plaiuri. Doar vreo 10 „oite" ratacite au pus umarul la ridicarea locuintelor.

Ce se intampla de fapt? Casele pe care Gigi Becali spune ca le construieste pentru sinistrati sunt in aer. Din punct de vedere legal, ele nu exista. Si asta dintr-un motiv aparent banal: nu s-au eliberat nici pana acum autorizatii de constructii.

Turma de binevoitori

Foarte multi s-au aratat dispusi sa-i ajute pe cei loviti de inundatii. Fotbalistii "generatiei de aur", Ambasada Austriei, Biserica, guvernul, persoane particulare, donatorii de la o multitudine de teledonuri etc. Dintre acestia s-a distantat insa clar unul singur: Gigi Becali. Care a transformat actiunea de caritate intr-un superspectacol mediatic.

Totul a inceput in august, cand un grup de femei din Vadu Rosca au cerut ajutor prin intermediul unui post de televiziune. Imediat a intervenit in direct Gigi Becali, care a promis pe loc 100 de case pentru sinistratii din satul vrancean.

Ulterior, dupa ce a facut o vizita la fata locului, a ridicat miza: 200 de case! Si, ca sa amestecam si povestile, ele trebuiau ridicate intr-o luna cat altele intr-un an. Musai, pana la venirea iernii.

Primarul timid

Si uite-asa a inceput povestea "cartierului Gigi Becali" de la Vadu Rosca. Cu proiectul locuintelor s-a rezolvat repede - a fost preluat cel folosit de ANL, pe santierul alaturat. La randul ei, primaria locala a intervenit prompt si a dat in folosinta gratuita, pe perioada existentei constructiei, cate 800 de metri patrati pentru fiecare familie afectata.

Urmatorul pas ar fi fost, potrivit legii, sa fie eliberate autorizatiile de constructie.

Explicatia data de primarul localitatii pentru lipsa autorizatiilor a fost, potrivit presei locale, ca nu a indraznit sa-l atentioneze asupra acestui fapt pe Becali, avand in vedere oferta generoasa pe care o facuse. Asa ca au demarat lucrarile fara nici o aprobare.

Banii minerilor si bunavointa lui Becali

Pentru ridicarea caselor era insa nevoie de forta de munca. In consecinta, Becali a pus mana pe telefon si i-a cerut presedintelui Centralei Nationale Miniere, Marin Condescu, sa trimita 200 de mineri sa ajute la ridicarea caselor, lucru care s-a si intamplat.

Mai mult, Condescu a luat legatura si cu patronul firmei SC American Romanian Company SA (A.R.C.) din Targu Carbunesti-Gorj, Clement Mocanu. Nimeni altul decat cel care l-a "turnat" la PNA pe fostul baron PSD Nicolae Mischie. Acesta a promis ca va veni cu 100 de constructori.

Ajunsi in acest punct, trebuie sa spunem ca forta de munca nu a fost platita integral de Becali. "Pe mine m-a contactat Gigi Becali, mi-a cerut sa dau o mana de ajutor si am facut-o. Am trimis acolo doua sute de mineri disponibilizati pentru 45 de zile, oameni care au fost platiti de firma Oltservmin, care apartine sindicatelor.

E adevarat, am aflat ca pe langa cele 12 milioane de lei cu care a fost platit fiecare miner, Becali le-ar mai fi dat si cate o prima de 5 milioane de lei", a declarat Marin Condescu. In cazul muncitorilor de la ARC Targu Carbunesti lucrurile nu sunt clare.

Reprezentantul lui Gigi Becali la Vadu Rosca, Dorin Ciulina, care este si seful filialei Vrancea a Partidului Noua Generatie, a precizat ca "muncitorii de la firma lui Clement Mocanu au fost platiti de domnul Becali. Pai ce, credeti ca ar fi venit aici si ar fi muncit pe degeaba?! Au fost platiti conform contractului".

De cealalta parte, Clement Mocanu neaga vehement acest lucru: "Eu am fost rugat de Marin Condescu sa ma duc la Vadu Rosca si sa dau o mana de ajutor. Nu am avut nici un contract, nici cu Becali, nici cu altcineva si nu am incasat nimic pentru lucrarile executate acolo. Ba, mai mult, Gigi Becali mi-a reprosat ca nu m-am dus cu 100 de oameni, ci doar cu 71".

Neintelegerile dintre Becali si Mocanu au inceput dupa ce acesta din urma a pus mana pe un contract cu ANL pentru constructia a inca 130 de locuinte pentru sinistratii din Vadu Rosca, pe o locatie situata la un kilometru distanta de "cartierul Gigi Becali". Clement Mocanu a fost acuzat de ex-patronul de la Steaua ca ia muncitorii si ii duce la santierul ANL.

La "baciul de stat", ca-i mai civilizat

"Am fost injurat de Gigi Becali cum n-am mai fost injurat in viata mea. Asa ca mi-am luat oamenii si am plecat la santierul ANL", mai spune patronul de la ARC.

Referitor la statutul juridic al locuintelor in cauza, Clement Mocanu ne-a facut o precizare interesanta: "Eu am lucrat pe gratis acolo, la fel ca si minerii, cu titlu de sponsorizare asa ca imi inchipui ca si contributia lui Becali este tot o sponsorizare. Daca el crede ca este proprietar pe constructiile in cauza, sa arate chitantele cu care a cumparat materialele".

In ce priveste mutarea firmei in ograda ANL (prin incredintarea lucrarilor fara licitatie), ni s-a transmis ca s-a procedat asa pentru ca firma din Targu Carbunesti avea deja o organizare de santier in zona si toata lumea se grabea.

Oprisan, in rolul "baciului focsanean"

Revenind la materialele folosite, patronul de la Targu Carbunesti spune ca nu stie de unde veneau. "Avand in vedere ca eu nu aveam un contract pentru lucrarile respective, sarcina mea era sa construiesc. Nu era problema mea de unde erau materialele. Oricum, trebuie sa va spun ca la inceputul lucrarilor a fost o intreaga nebunie. Veneau camioane dupa camioane cu materiale de constructie.

Unele erau insotite de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Probabil ca toata lumea voia sa ajute ca lucrurile sa se miste repede".

Precizarea este importanta avand in vedere ca, pentru cele 200 de case pe care s-a angajat sa le ridice Gigi Becali, statul nu a acordat oficial ajutoare sub forma de materiale sinistratilor care ar trebui sa se mute acolo. Statul a trimis in zona materiale de constructie, insa nu este clar daca destinatia acestora trebuia sa fie "cartierul Gigi Becali" sau fiecare sinistrat in parte.

Seful PNG Vrancea, Dorin Ciulina, s-a aratat chiar revoltat de aceasta situatie: "Si oamenii pentru care lucreaza echipa lui Gigi Becali au fost tot sinistrati si ar fi fost normal sa primeasca ajutor. Asa, domnul Becali sponsorizeaza statul, in loc sa-i ajute pe sateni. Oricum, cu ceea ce s-a trimis de ANL (ajutoare de la guvern – n.r.) nu se poate ridica o casa. Dar macar isi mai contruiau oamenii niste dependinte prin curte".

"Fluieras de fag, mult zice cu drag"

In orice caz, lucrurile au evoluat exact ca-n povesti pe santierul "Gigi Becali", in comparatie cu al ANL. Potrivit lui Dorin Ciulina, la sfarsitul saptamanii trecute, 50 de case erau finalizate, cu exceptia unor lucrari de interior, iar celelalte erau in diverse faze de executie. Vorba aia, ca-i mai ortoman... Pe santierul "baciului de stat" erau gata doar... doua locuinte.

Adica, in timp ce Gigi Becali ridica o casa pe zi, pe santierul ANL se construia una la 25 de zile. Si asta in conditiile in care toate sunt facute dupa acelasi proiect. "Daca ne ajuta vremea, toate casele vor fi gata pana la inceputul iernii", a adaugat seful local al PNG.

"Vor sa mi-l omoare?!"

Numai ca situatia din teren, dupa retragerea firmei ARC, l-ar putea aduce din nou in conflict pe Gigi Becali cu Sebastian Bodu pentru ca lucrarile se executa in regie proprie. In acest fel poate fi evitata plata mai multor impozite, cum ar fi TVA, de exemplu.

In ce-i priveste pe beneficiarii locuintelor, in momentul acesta ei nu au nimic. Terenul este al primariei, iar casele au un regim juridic incert. Gigi Becali a declarat de cate ori a avut ocazia ca va dona locuintele dupa ce vor fi gata, dar este interesant de vazut cum o va face. Din punct de vedere legal, aceste constructii nu exista, iar Becali nu poate fi considerat proprietar.

Mai mult, daca am merge pe respectarea stricta a legii, casele ar trebui mai intai demolate, apoi reconstruite si in acelasi timp ar trebui incheiat un contract ferm de donatie cu fiecare taran in parte.

In loc de final

Daca in balada adevarata moare unul dintre baci, aici se pare ca o vor pati oile. Asa ca, daca veti trece pe la Vadu Rosca si veti vedea vreun satean pe campuri alergand, si pe toti intreband, "unde e casuta mea?", sa nu-l amagiti si sa-i spuneti doar atat: "Asa e in politica mioritica".

Costel Stroescu, Edward Pastia