La Ierusalim se vorbeste despre o tranzactie israeliano-romana in valoare de 150 milioane de dolari, costul a 12 avioane militare F-16 A si F-16 B, sustine jurnalistul Arie Egozi, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot.

In realitate, valoarea acestor avioane este mult mai mare, dar armata israeliana a decis strategic sa inlocuiasca flotila sa de avioane de lupta cu noul model al avionului de atac "Falcon". Chiar daca avioanele pe care le va cumpara Ministerul Apararii din Romania sunt de tip mai vechi, ele vor fi unele dintre cele mai moderne avioane de lupta in zona estica a Europei.

Avioanele achizitionate din Israel vor inlocui avioanele MiG-21 aflate in dotarea aviatiei militare romane. Mai multe firme israeliene, in frunte cu concernul Elbit, vor moderniza si adapta noile avioane la necesitatile romanesti si vor asigura intretinerea lor.

Inainte de semnarea contractului de vanzare a celor 12 avioane, reprezentantii industriei militare israeliene i-au contactat pe sefii Pentagon-ului, pentru a obtine un aviz favorabil, deoarece Departamentul Apararii al SUA are, in asemenea tranzactii, ultimul cuvant. O intelegere similara intre Israel si Venezuela nu a fost aprobata de Statele Unite.

Washingtonul a refuzat sa permita companiilor israeliene sa modernizeze avioane de lupta pentru armata Venezuelei, din cauza tensiunilor politice cu autoritatile de la Caracas.

Armata dezminte

Potrivit Rompres, purtatorul de cuvant al MApN, col. Cristinel Ghiga, a precizat ieri ca, in momentul de fata, nu exista nici un contract incheiat privind achizitionarea unor avioane de lupta F-16.

"Referitor la unele afirmatii din presa privind cumpararea unor avioane F-16, MApN precizeaza ca in momentul de fata nu a fost incheiat nici un contract in acest sens", a subliniat purtatorul de cuvant al institutiei.

El a reiterat insa interesul major al MApN referitor la "gasirea unor solutii privind innoirea flotei aeriene militare, interes exprimat de altfel in mai multe ocazii chiar de catre conducerea ministerului".