ANRC a impus Romtelecom obligatia de a reduce tarifele de interconectare, in doua etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007.

La sfarsitul acestei perioade de tranzitie tarifele de interconectare vor fi mai mici decat tarifele actuale in medie cu: 16,0% pentru interconectarea la nivel local; 51,5% pentru interconectarea la nivel regional; 55,8% pentru interconectarea la nivel national.

Cea mai mare reducere s-a aplicat tarifului de interconectare la nivel national in afara orelor de varf: 69,8%, iar cea mai mica tarifului de interconectare la nivel local in orele de varf: 11,3%.

Pentru fundamentarea tarifelor de interconectare in functie de costuri, ANRC a dezvoltat, cu sprijinul unui consortiu de consultanti specializati, un model de calculatie a costurilor care respecta cele mai avansate principii si practici de reglementare in domeniu la nivel mondial.

Principiile de elaborare a modelului au fost consultate pe larg in cursul anului 2003 iar modelul a fost dezvoltat si ajustat pe parcursul anilor 2004 si 2005, perioada in care a avut loc un proces laborios de reconciliere cu informatiile puse la dispozitie de Romtelecom, s-au desfasurat consultari bilaterale detaliate intre ANRC, Romtelecom si

consultantii celor doua parti, iar in final a avut loc o consultare publica deschisa intregii industrii de profil.

Tarifele de interconectare ale operatorilor dominanti din majoritatea tarilor europene (Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Ungaria, etc.) au fost fundamentate pe costuri prin utilizarea unor modele de calculatie a costurilor de tip LRIC, similare celui utilizat de ANRC.