Incapatanarea cu care autoritatile preseaza opinia publica pe subiectul "gripa aviara" incepe sa aduca tot mai mult cu cea a "stirilor de la ora 5", care inunda caminele pensionarilor cu amanuntele cele mai sordide despre viata, accidentele sau moartea unor napastuiti ai soartei. Vineri seara, nu mi-a venit sa-mi cred urechilor auzindu-l pe ministrul Gh.

Flutur (pe care-l stiam un om serios si cu capul pe umeri) declarand la Europa FM in cel mai autentic stil al lui Catalin Radu Tanase: "In raidurile de patrulare pe care le facem (n.a.: ce patrulari face un ministru?) am descoperit, in zona Politiei de pe Frontiera din zona Prutului, 15 batlani morti! Dar, cum se aflau sub o linie de inalta tensiune, pot sa asigur populatia ca murisera electrocutati si nu se pune problema unui nou focar de gripa aviara".

Mare om, domnul ministru! Dupa ce ca a stiut cu precizie, cu mult inaintea celebrului laborator britanic, despre prezenta virusului la Ceamurlia de Jos, acum ne convinge definitiv ca detine cu adevarat secretul vietii si mortii zburatoarelor! Numindu-ma si eu cum ma numesc, nu pot decat sa-i exprim cel mai ornitologic respect fata de atata entomologica intelepciune…

Dar am avut, totusi, grija sa intreb si un specialist adevarat. Reputatul profesor Petre Calistru, directorul Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes", m-a asigurat ca virusul gripei aviare este amenintator doar pentru "papagali si gainari".

Prin "gainari" domnul profesor se refera la cei care muncesc in fermele avicole si care, chiar devenind purtatori de virus, nu se si imolnavesc decat in conditii cu totul speciale. De "papagali" mi-a fost jena sa-l mai intreb pe profesor. Dar imi este tot mai evident ca este mai degraba un calificativ, care li se potriveste tuturor celor care se lasa infiorati de amploarea data subiectului.

Pana si presedintele Basescu a "cazut de papagal" prin declaratiile atat de contradictorii facute in nici doua saptamani.

Pe plan mondial, sunt tot mai convins ca "gripa aviara" este un subiect tinut incins de companiile farmaceutice, giganti industriali si comerciali care i-au depasit de mult pe producatorii de tigari in privinta capacitatii de manipulare prin mass-media. La noi acasa, show-ul mediatic vrea sa ne arate un guvern stapan pe situatie si cu o mana de fier.

Macar in domeniul gripei aviare, in lipsa de altceva. Am prefera, insa, tot atata competenta in rezolvarea suferintelor uriase si reale ale agriculturii romanesti (un handicap imens pe drumul integrarii europene), daca nu si in starpirea tantarilor care pot oricand sa declanseze o epidemie mortala de meningita (autohtona, nu asiatica!).

Ma consolez cu gandul ca stiu cu precizie ca al doilea subiect va fi rewzolvat cu succes total de "iarna mizerabila", care bate la usa…