Austria va avea presedintia UE cind se va decide daca Romania adera la termen. Austriecii de la OMV au Petromul, cei de la Erste Bank sint in finala pentru BCR. Intr-un interviu acordat in exclusivitate, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, explica de ce Viena are tot interesul ca sa aderam in 2007.

Cum se va rasfringe presedintia austriaca asupra Romaniei?

Christian Zeileissen: Multe dintre initiativele presedintiei vor avea efect si asupra Romaniei, dupa aderare. Desigur, sub presedintia austriaca va fi luata decizia daca Romania va fi aminata cu un an sau nu.

Numai ca aceasta initiativa, daca va fi cazul, va apartine Comisiei Europene, altminteri, presedintia austriaca nu va avea nici o tangenta cu acest lucru si totul va decurge in mod normal.

Poate presedintia austriaca sa influenteze aceasta decizie?

Christian Zeileissen: Nu. Este sarcina Comisiei si, cu siguranta, aceasta nu ar permite o asemenea interventie. Comisia trebuie sa organizeze o dezbatere interna si trebuie sa ia sau nu decizia aminarii cu majoritate de voturi.

Nu se va consulta Comisia in prealabil si cu presedintia austriaca?

Christian Zeileissen: Sint detalii pe care nu le cunosc. Un lucru e insa clar: Comisia va trebui sa ia decizia fie intr-o directie, fie intr-alta, luind in considerare faptul ca a doua parte a deciziei ii va apartine Consiliului European, care va trebui sa voteze cu majoritate calificata activarea clauzei. Comisia are initiativa, dar decizia e votata de Consiliu.

Asadar e clar ca, daca face o propunere pe care Consiliul nu o voteaza, nu e o situatie foarte buna pentru Comisie.

Si care este pozitia Austriei privind data aderarii Romaniei?

Christian Zeileissen: In ceea ce priveste guvernul austriac, e foarte clar: salutam aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. E insa la fel de clar ca avem nevoie si de opozitie, pentru ca aceste decizii - ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei - se iau cu o majoritate de doua treimi in Parlamentul austriac.

Partidul social-democrat, de opozitie, este acum reticent in ce priveste Europa si extinderea.

De aceea socotim ca ratificarea va avea loc abia dupa Raportul din primavara. Ambele partide de guvernare saluta aderarea la 1 ianuarie 2007, decizia guvernului ar fi una foarte rapida, dar el trebuie sa ia in considerare si opozitia.

De altfel chiar si opozitia a spus ca nu are nimic impotriva aderarii Romaniei in 2007, doar ca vrea sa cunoasca mai intii rapoartele Comisiei pentru a-si da acordul.

Euroscepticism austriac

Dar partidele trebuie sa tina cont de electorat, care e de acord in proportie de numai 21% cu aderarea Romaniei.

Christian Zeileissen: Opinia publica din Austria este in general eurosceptica. Cu toate acestea, decizia ratificarii apartine guvernului si Parlamentului si nu exista dubii ca cele doua vor adopta o atitudine pozitiva, chiar daca opozitia va fi mai sceptica decit guvernul. In nici un caz Romania nu e un subiect electoral. Singura tema care ii mai incita pe oameni este Turcia. Dar nu exista termeni de comparatie.

Nu se pot schimba toti judecatorii dintr-o data

Daca ar fi sa reducem problemele din Raport la una singura, care ar fi aceasta?

Christian Zeileissen: Raspunsul normal este Justitie si Afaceri Interne, sint domenii in care mai e de lucru. Dar din punctul meu de vedere, nici un guvern nu poate face intr-un timp scurt mari modificari, care sa aiba efect in doi-trei ani. Aici se poate judeca numai dupa initiative, nu dupa rezultate.

Se spune ca judecatorii din Romania nu sint perfecti in multe privinte, aceasta fiind o problema a reformei Justitiei, numai ca nu se pot schimba toti judecatorii dintr-o data, se pot stabili doar liniile directoare.

Actualul guvern face aceasta treaba foarte bine, pregatirile au fost deja facute de fostul guvern prin infiintarea CSM, iar actualul guvern, mai ales ministrul Justitiei, lucreaza mai departe in aceeasi directie, desigur cu alte accente. Dar rezultatele nu se pot vedea in doi-trei ani, este o chestiune de generatie.

Pe de alta parte, Comisia asteapta tocmai rezultate concrete...

Christian Zeileissen: Se pot astepta aceste rezultate, dar realizarea lor tine de aparatul judiciar si politienesc. Daca independenta Justitiei e considerata ca valoare in sine, nu e decit o singura solutie: sa lasi Justitia sa-si faca treaba. Guvernul poate actiona si o face deja doar la nivelul procuraturii, care este un organ guvernamental.

Dar nu se poate astepta ca guvernul sa intervina in procesul judecatoresc pentru a obtine anumite rezultate, ar fi complet gresit.

Ce data de aderare ar conveni mai mult Austriei: 2007 sau 2008?

Christian Zeileissen: 2007, fara indoiala. Nu e o diferenta prea mare, dar nu avem absolut nici un motiv sa dorim aminarea. Nu e nici o mare diferenta, pentru ca multe dintre lucrurile care trebuie sa se schimbe nu se schimba intr-un an.

Independenta tribunalelor trebuie cultivata

De exemplu, pentru reforma in Justitie, nu e nici o diferenta. In toate statele postcomuniste, Justitia are o problema. Sint doar 15 ani de la caderea comunismului si este o jumatate de generatie de judecatori. Tribunalele au avut o alta functie in comunism decit in capitalism.

Independenta Justitiei nu avea nici o valoare pe atunci, iar acum nu poti schimba intregul aparat judiciar – nu exista destui oameni pe care sa-i pui in loc. E un proces evolutiv, in care un singur an nu joaca nici un rol.

Exista insa pericolul ca marii rechini sa dispara.

Christian Zeileissen: Da, dar de prinderea rechinilor se ocupa tot procuratura si politia. Iar la nivelul procuraturii poate interveni si guvernul, chiar si in chestiuni de personal, aici nu e nici o problema. Dar independenta tribunalelor este o valoare care trebuie cultivata.

Deci aderarea e tot in miinile procurorilor.

Christian Zeileissen: Da, sigur ca e in miinile lor. Daca exista procese care sint judecate absurd, se poate spune ca e vina judecatorilor, dar acum nu se poate spune lucrul acesta, pentru ca nu prea sint procese.

Viena si Lisabona isi disputa BCR

Austria a ajuns investitorul nr. 1 in Romania. E oferta Erste Bank pentru BCR parte dintr-o strategie a Austriei de a-si consolida pozitia de lider al investitiilor straine?

Christian Zeileissen: Nu, nu avem o asemenea politica de stat. Sint pur si simplu evolutii care vin din economia austriaca, pentru ca exista si conditii favorabile si pentru ca firmele austriece au capitalul necesar pentru a face aceste investitii. Guvernul austriac saluta acest lucru si poate doar sa ajute prin crearea unui climat favorabil.

Care sint sansele Erste Bank de a prelua BCR?

Christian Zeileissen: Nu pot sa apreciez eu asta. Au ajuns oricum foarte departe, s-au calificat in runda finala. E o performanta deosebita, pentru ca privatizarea BCR si a CEC se face in conditii mult diferite fata de privatizarile din anii trecuti. Asta pentru ca economia romaneasca a devenit atit de apreciata, incit concurenta este mult mai mare.

Cind Raiffeisen a preluat in 2001 Banca Agricola, practic nu a existat concurenta. Acum, la ambele licitatii sint circa sapte-opt banci europene foarte mari si bogate care concureaza. Asa ca este mult mai dificil acum pentru Erste sa cistige licitatia la BCR, la fel si pentru Erste si Raiffeisen la CEC, deoarece concurenta e mult mai mare.

Nu va ingrijoreaza faptul ca presedintele bancii portugheze Millenium, contracandidatul lui Erste, este un fost coleg de guvern al lui Barroso?

Christian Zeileissen: Am auzit despre acest lucru. Nu stiu ce influenta poate avea. Nu pot sa-mi dau seama daca e bine sau rau, dar sint convins ca cei care sint responsabili pentru privatizarea BCR stiu ce fac, si ca faptul ca au evaluat oferta bancii Millenium atit de bine nu poate fi pus in legatura cu acest lucru. Nu ar fi foarte profesionist.

Si atunci ce sa aleaga comisia de privatizare a BCR - Comisia Europeana sau presedintia austriaca?

Christian Zeileissen: (Ride) Cea mai importanta personalitate din Comisie in ce priveste aminarea aderarii este domnul Rehn. Este originar din Finlanda, cred ca din rindul minoritatii suedeze, si nu imi face impresia ca s-ar lasa impresionat de asa ceva - cu greu imi pot inchipui asta.

OMV nu se teme de Basescu

Cum apreciati presiunile autoritatilor romane asupra OMV in ceea ce priveste politica de preturi?

Christian Zeileissen: M-am interesat si am aflat ca OMV considera ca e absolut normal. Si in Austria este exact aceeasi presiune. Mai ales in vechile state europene, presiunile politicului asupra economiei petroliere, pentru ca preturile sa ramina la un nivel moderat sint vizibile. Asa ca si OMV considera ca e normal sa existe aceste presiuni.

A facut Romania o afacere proasta ca a vindut zacamintele la pachet cu rafinariile?

Christian Zeileissen: Da, m-am gindit si eu la asta. Dar acum trei ani, cind au scos Petrom la licitatie, nu s-au prezentat prea multe firme de prestigiu. MOL-ul ungar era, cu siguranta, un concurent serios pentru OMV, dar, in rest, erau doar niste firme oarecare din Rusia sau din alte tari, care aveau de fapt aceeasi structura ca Petrom.

Pe atunci, guvernul a luat decizia de a privatiza Petrom, care avea nevoie de investitii masive, pentru ca era singura solutie de a moderniza si de a pastra aceasta companie, care a ramas in continuare romaneasca.

Asa ca acum nu ar trebui sa mai comentam?

Christian Zeileissen: Cam asa. Daca ar fi mers si altfel, s-ar fi facut altfel. Dar mi se pare interesant ca pe atunci s-au prezentat atit de putine firme de prestigiu. Nici nu se compara cu privatizarea CEC si a BCR.