Lupta dintre chinezi si rusi in privinta resurselor de petrol din Kazakhstan se intesifica. China National Petroleum Corp.(CNPC) si- a anuntat, luni, intentia de a cumpara jumatate din campul petrolier de la Buzachi, sustinand ca are drepturi de preemtiune asupra acestuia prin parteneriatului cu Nelson Resources.

De cealalta parte, Lukoil, care de curand a cumparat 65% din actiunile Nelson Resources, neaga existenta acestor drepturi.

Potrivit publicatiei The Moscow Times, China National Petroleum Corp. este interesata de campul petrolier Buzachi, din Kazakhstan, asupra caruia a anuntat ca are drepturi de preemtiune.

CNPC a reusit, joi, sa achizitioneze PetroKazakhstan-ul contra sumei de 4,2 miliarde de dolari. Marele perdant a fost Lukoil care a sustinut ca are drepturi de preemtiune asupra companiei canadiene, prin parteneriatul pe care il avea cu aceasta la Turgai Petroleum. Rusii s-au adresat curtii de justitie din Canada, dar aceasta a dat castig de cauza chinezilor.

Campul petrolier de la Buzachi este situat in regiunea Mangistau, detinand, conform estimarilor, 1,6 miliarde barili de petrol. In al doilea trimestru al anului 2005, Buzachi a produs 10.662 barili pe zi. Pentru aceste resurse, Lukoil discuta momentan cu Royal Dutch Shell si KazMunaiGaz, care sunt in parteneriat cu Nelson.