Chiar si sub forma de aluzii, acuzatiile aduse de Elena Udrea taberei adverse presedintelui Basescu, in interviul acordat Jurnalului National, sunt de o gravitate extrema. Fosta sefa a cancelariei prezidentiale sustine, fie si voalat, ca Tariceanu reprezinta in Guvern interesele economice ale unui grup de interese condus de Dinu Patriciu.

Si ca, mai mult decat atat, seful Executivului nu s-ar fi sfiit sa puna mana pe telefon si sa intervina la Procuratura pentru ca prietenul, colegul de partid si fostul sau partener de afaceri sa nu fie legat.

Oriunde in lume, astfel de declaratii – ale unui om care a ocupat o pozitie in stat similara celei a Elenei Udrea – ar fi generat un scandal monstru. Noi, romanii, ne incalzim insa, ca de obicei, mai greu si, in buna traditie, debutam prin incercari de musamalizare, persiflare sau, dupa caz, minimalizare a acuzatiilor.

O citire lejera a reactiilor celor nominalizati denota intentia evidenta a acestora de a se apara prin continuarea operatiunii de discreditare a Elenei Udrea. Astfel, Dinu Patriciu, acid ca de obicei, spune ca a invatat de la tatal sau ca nu e bine sa comentezi spusele femeilor frumoase, fiindca in spatele acestora s-ar ascunde "motivatii serioase".

Ludovic Orban, cunoscut in mediile jurnalistice drept portavocea sefului sau de partid Tariceanu, dar si fost administrator in unul dintre multele Rompetrol-uri, iese public, fals mahnit, si anunta ca fostul consilier de stat nu are nici pozitia, nici dreptul moral de a face declaratii impotriva presedintelui PNL.

De ce n-ar avea Udrea dreptul la cuvant? Fiindca, dupa cum spune viceprimarul general, ar fi fost bagata pe listele de consilieri pe pile, la interventia lui Stolojan, si fiindca partidul nu a sustinut-o pentru ocuparea demnitatii la Presedintie.

Insusi premierul, intrebat insistent cum raspunde acuzatiilor, anunta din varful buzelor tuguiate ca are de facut "lucruri infinit mai importante" decat sa raspunda. Ce treburi are? Pai, conform spuselor scrasnite ieri, "un prim-ministru se ocupa de integrare europeana". Ulterior, dupa ce procurorul general a confirmat telefonul de taina, cica a sunat doar ca sa se informeze.

Domnii anterior citati vor sa induca, prin aceste atitudini evident concertate, romanilor pe care ei ii presupun a fi total necunoscatori o atitudine de genul "nu va mai uitati in dintii blondei de la Golden Blitz, ca-i frumoasa, proasta, tine cu Basescu si maritata cu un corupt".

In acelasi timp, sub aceasta perdea de persiflari si insinuari, se evita oferirea de raspunsuri la acuzatii extrem de grave si de concrete: coruptie (Tariceanu – marioneta grupului Patriciu), trafic de influenta si ingerinte politice in actul de justitie (cumetriile liberale de la RAAPPS si telefon la Parchet in ziua anchetarii petrolistului-sef al PNL).

Iar asta exact taman cand Uniunea Europeana, in care ne integreaza cu atata elan premierul, ne bate obrazul ca nu condamnam corupti si ca incalecam Justitia.

Fruntasii liberali omit insa, in atitudinea lor superioara, ca Elena Udrea vorbeste din pozitia unei persoane care, pana mai acum vreo saptamana, avea acces la stenogramele convorbirilor telefonice interceptate si la rapoartele informative ale serviciilor secrete catre seful statului.

In plus, interviul acordat de Elena Udrea ziarului nostru si participarea ei in emisiunea lui Ion Cristoiu releva ca blonda cu pricina nu-i deloc proasta, ca a invatat sa se pregateasca si sa nu mai muste din prima la momeli politico-jurnalistice intinse deloc interesat si, cel mai important, ca beneficiaza de sustinerea si acordul lui Basescu in acest demers.

Formal, Presedintia a dezmintit ca ar avea vreo legatura cu scandalul, dar n-a negat nimic din spusele fostei sale angajate.

Recunosc ca, pana s-o vad/citesc in acest final de saptamana, am fost si eu prizonier al prejudecatilor si n-am dat doi bani pe Elena Udrea. Nu pot sa spun nici ca prestatia ei m-ar fi convins ca-i geniala, mai ales ca nu pot fi suspectat ca as fi vreun admirator al presedintelui Basescu si nici cognac de primit nu beau.

Dar femeia asta macar gandeste, spre deosebire de fauna care roieste prin alte parti. Folosita inteligent de tabara politica unde va adera curand, poate deveni extrem de periculoasa pentru dusmani.

Asa blonda cum e, Elena Udrea a rezumat intr-un interviu marea minciuna care e aceasta putere portocalie: trafic de influenta, coruptie si cumetrie, totul ascuns cu dibacie sub diverse perdele mediatice de fum. Ultimele evenimente ma fac sa ma astept, cat de curand, la noi sabii scoase din teaca pe axa Cotroceni – Victoria.

Explozia raportului comisiei de ancheta a raportului petrol contra hrana e doar inceputul...