Organizarea in aceasta dupa-amiaza, la Casa de Cultura a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca, a unui spectacol numit „Toamna manelelor" (capete de afis sunt Nicolae Guta si Florin Salam), exact de Ziua Mortilor, a generat proteste din partea tinerilor si a unor personalitati.

Un grup de studenti a cerut conducerii CCS sa opreasca spectacolul, deoarece „este anormal ca un spatiu in care canta prestigioasa orchestra a Filarmonicii Transilvania – (care a evoluat alaturi de Deep Purple – n.red.) sa fie folosit de manelisti".

Alte argumente: sprijinul pentru initiativele culturale ale tinerilor ar fi aproape inexistent in comparatie cu alte evenimente, plus faptul ca „Toamna manelelor" este programata de Ziua Mortilor.

Adrian Dohotaru, student la Jurnalistica, a tinut sa precizeze ca tinerii nu-si propun sa opreasca fenomenul manelelor, deoarece este o chestiune de gust, insa promovarea de catre CCS a unei forme de subcultura este neadecvata.

Cateva personalitati clujene – Dorel Visan, Ruxandra Cesereanu, parintele Mircea Martian sau criticul literar Petru Poanta – s-au aratat stupefiati de situatia creata. Istoricul Ovidiu Pecican a fost insa de alta parere, spunand ca „si laicatul isi are drepturile lui in tara asta".

„Un spatiu muzical bun trebuie impartit de cat mai multi cantareti, instrumentisti si de cat mai multe categorii de public, pentru a se justifica prin utilitatea lui sociala", spune Pecican.

Nu am reusit sa stam de vorba cu directorul CCS, maestrul Dumitru Farcas, deoarece nu se afla in tara. Contabilul-sef, Olimpia Moca, ne-a spus insa ca CCS are cheltuieli mari cu intretinerea cladirii, pe care trebuie sa le acopere.

Studentii vor organiza in aceasta seara, in fata CCS o manifestatie de protest. La ora transmiterii acestei corespondente, la „Toamna manelelor" se vandusera circa 200 de bilete, din 1.000.