In orasele germane Heidelberg si Mannheim se desfasoara in perioada 29 octombrie-13 noiembrie un Festival "George Enescu", in seria de manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Bucuresti (ICR) in cadrul Anului 2005 - Anul George Enescu.

De asta data, cele doua saptamani de concerte, prelegeri cu ilustratie muzicala si diapozitive, spectacole de dans contemporan si proiectii de filme documentare sunt organizate impreuna cu Asociatia culturala "Alexandru Ioan Cuza" pentru literatura, muzica si arta din Heidelberg. Directia artistica a festivalului ii apartine lui Eduard Stan, pianist german originar din Romania.

Participa muzicieni, muzicologi si interpreti germani si romani: din Germania - Rudolf Meister (directorul Conservatorului din Mannheim), Friedemann Eichhorn, Michael Flaksmann, Vladimir Mendelsohn, Claudia Schmidt, corpul de balet contemporan si clasic de la Frankfurt; iar din tara - cvartetele Voces si Ad libitum, Trio Contraste, Filarmonica Banatul si dirijorul Gh.

Costin, Bianca si Remus Manoleanu, pianista Verona Maier; de asemenea, Liviu Prunaru, Remus Azoitei, Luminita Dumitrescu (coregrafa), Ioana Meier-Ostafi, Eduard Stan (directorul festivalului, pianist), compozitorii Aurel Stroe, Violeta Dinescu, Corneliu Dan Georgescu, muzicologul George Balan - cu totii stabiliti in strainatate.